man, gas mask, industry

Речиси цел свет дише загаден воздух, кој во некои делови е опасен по здравјето

Сподели со своите пријатели

Речиси целото светско население дише загаден воздух, а само 0,001 отсто од населението живее во области каде што нивото на фини суспендирани честички не ја надминува долгорочната годишна граница на состојбата на квалитетот на воздухот, покажува новото австралиско истражување.

Loading...

Во просек, во светот, дневната граница на изложеност на населението на концентрација на суспендирани честички ПМ 2,5 од околината како што е препорачано од Светската здравствена организација (СЗО) била надмината во повеќе од 70 проценти од деновите во 2019 година, според на податоците објавени во списанието The Lancet Planetary Health.

 

 

Во 2021 година, СЗО ја намали препорачаната просечна годишна граница на изложеност на концентрацијата на PM 2,5 од 10 на 5 микрограми (илјадници од грам) на кубен метар воздух.

Група истражувачи предводени од Јуминг Гуо од Универзитетот Монаш во Мелбурн како дел од студијата го утврдија загадувањето со честички врз основа на измерени вредности и компјутерски модели за периодот од 2000 до 2019 година.

Според нивните наоди, глобалниот годишен просек на ПМ 2,5 бил 32,8 микрограми на кубен метар воздух.

Loading...

Највисоката вредност е измерена во Источна Азија и изнесува 50 микрограми, потоа Јужна Азија со 37,2 и Северна Африка со измерени 30,1 микрограми.

Нивоата на PM 2,5 беа најниски во Австралија и Нов Зеланд (8,5), остатокот од Океанија (12,6) и Јужна Америка (15,6).

Максималната дневна вредност од 15 микрограми на кубен метар воздух, препорачана од СЗО, е надмината во текот на повеќе од 70 проценти од деновите во годината во светот и во повеќе од 90 проценти од деновите во годината на подрачјето на Исток и Јужна Азија.

 

corona, protection, mouth guard

 

Нивоата на честички се намалија само во Европа и во некои области на Северна Америка и Африка, открија истражувачите.

Во 2019 година дневната граница на загаденост на воздухот во Европа беше надмината во текот на 25 отсто од деновите, а веќе во 2000 година во дури 60 отсто од деновите.

Loading...

Според податоците на СЗО, околу седум милиони луѓе годишно ширум светот умираат предвреме како резултат на загадениот воздух.