Поради загаден воздух во 2020 година во ЕУ починале 238.000 луѓе

Сподели со своите пријатели

Загадувањето на воздухот со ситни честички довело до 238.000 предвремени смртни случаи во Европската унија во 2020 година, објави во четвртокот Европската агенција за животна средина (ЕЕА), што е благ пораст во споредба со претходната година.

Loading...

Во исто време, вкупната стапка за земјите од ЕУ во 2020 година беше за 45 отсто пониска отколку во 2005 година, соопшти агенцијата, истакнувајќи дека „ако се одржи оваа стапка на опаѓање, ЕУ ќе ја постигне својата цел за акционен план за нула загадување пред 2030 година.

Во целиот блок од 27 земји таа година, „изложеноста на концентрации на фини честички над нивото на упатствата на Светската здравствена организација за 2020 година резултираше со 238.000 предвремени смртни случаи“, се вели во новиот извештај на Европската агенција за животна средина.

Ова е малку повисоко од оние забележани во 2019 година во ЕУ, и покрај падот на емисиите поради ограничувањата за КОВИД.

Фините честички или PM2.5 е термин за ситни честички кои обично се нуспроизвод на издувните гасови од автомобили или електрани на јаглен.

Нивната мала големина им овозможува да патуваат длабоко во респираторниот тракт, зголемувајќи го ризикот од бронхитис, астма и белодробни заболувања.

Исто така, во 2020 година, изложеноста на азот диоксид (NO2) над прагот препорачан од Светската здравствена организација доведе до 49.000 предвремени смртни случаи во ЕУ, објави ЕЕА.

Акутната изложеност на озон (О3) предизвика рана смрт на 24.000 луѓе.

Loading...

„Во споредба со 2020 година со 2019 година, бројот на предвремени смртни случаи кои се припишуваат на загадувањето на воздухот се зголеми за PM2,5, но се намали за NO2 и O3“, се вели во извештајот на агенцијата.

Пандемијата КОВИД-19 довела до смрт на некои луѓе кои веќе живеат со болести поврзани со загадувањето на воздухот.