Состојки:
500 гр пилешко бело месо
2 моркова
1/2 корен од першун
1/3 од корен на пашканат
100 гр целер
3 средни компири
1 ловоров лист
2 лажички сол
1 лажичка бибер
2 лажички сув зачин од билки
2 жолчки
1,5-2 дл павлака
лимон по желба
Подготовка:
Измијте го пилешкото бело месо со ладна вода, ставете го во тенџере со околу 1,5 литри ладна вода, покријте го и ставете го да се вари.
Кога месото ќе зоврие, додадете го исчистениот зеленчук и солта. Додадете сув зачин од билки, бибер и ловоров лист.
Кога месото ќе почне да се одделува од коските, исклучете го огнот и исцедете ја течноста.
Оставете го месото и зеленчукот малку да се изладат. Одделете го месото од коските и исецкајте ситно, како и морковите, компирите и целерот. Отстранете го остатокот од зеленчукот.
Вратете ја исцедената течност во тенџерето и додадете го исецканото месо и зеленчук. Проверете го вкусот и, доколку е потребно, додадете го зачинот што недостасува и оставете го да зоврие уште малку.
Во посебен сад изматете ги само жолчките и павлаката со вилушка.
Тргнете го тенџерето од оган и истурете тенок прилив од смесата од жолчките и кисела павлаката во врелата течност, додека истовремено постојано ја матите супата со вилушка, но само по површината на супата, не во длабочина , така што нема да се формираат грутки. Дури кога целата смеса ќе се истури, промешајте ја целата количина супа.
Кога служите, можете да додадете ситно исечен лист од першун, а по желба дополнително да закиселите со лимон или оцет.