Сочно пилешко и компири во бешамел сос, јадење достојно за кралеви!

Сподели со своите пријатели

Израдувајте го вашето семејство со овој вкусен оброк.

Состојки:

3 помали компири

1 праз

500 гр пилешки гради

200 гр печурки

150 гр кашкавал

маст

сол

италијанска мешавина од зачини

50 гр путер

30 гр брашно

500 мл ладно млеко

40 гр пармезан

 

 

Подготовка:

Ставете ги компирите да се готват. Издинстајте ги печурките. Кога се речиси готови отстранети ги од огнот. Додадете праз, пржете малку, додадете сол, и додадете го пилешкото. Засолете и додадете мешавина од зачини. Вратете ги шампињите. Направете бешамел. Истурете путер во шерпата, додадете брашно, пржете малку и додадете ладно млеко. додадете рендан кашкавал. Прелијте го месото со бешамел сосот, промешајте, ставете го во подмачкана тава и посипете пармезан. Печете на 180 c – 35 минути.

Пријатно!

Leave a Reply