Сите го правиме ова пред јадење, а тоа го зголемува ризикот од рана смрт

Сподели со своите пријатели

Најновата студија предупредува дека луѓето кои додаваат повеќе сол во храната имаат поголем ризик од прерана смрт од која било причина, пренесува „Thenationalnews.com“.

Loading...

Студијата која опфати повеќе од 500.000 луѓе покажа дека оние кои секогаш додаваат сол во оброците се изложени на 28 отсто поголем ризик од прерана смрт во споредба со оние кои никогаш или ретко додаваат сол.

Студијата објавена во European Heart Journal сугерира дека еден од 100 луѓе кои додаваат сол во својата храна може да умре предвреме.

 

 

Прекумерното консумирање сол во исхраната доведува до зголемен крвен притисок, што го зголемува ризикот од срцев и мозочен удар – изјавила Клои Мекартур од одделот за кардиологија на „Британската фондација за срце“.

ПРОЧИТАЈТЕ И:  Летна храна што помага да ја победите жештината

– Големо количество сол веќе има во храната што ја купуваме, а додавањето сол на гордоста значи дека консумираме повеќе сол отколку што мислиме – додаде таа.

Loading...

– Дури и додавањето помалку или без сол во храната што ја јадеме може да доведе до значително подобрување на здравјето на општата здравствена популација.

 

 

Кујнската сол или натриум хлоридот е едно од најраспространетите соединенија во природата кои луѓето ги користат во храната како зачин или како средство кое влијае на квалитетот на подготвената храна.

Кујнската сол е главен извор на натриум, кој игра клучна улога во многу физиолошки процеси како што се одржувањето на крвниот притисок и одржувањето на нервниот систем.

ПРОЧИТАЈТЕ И:  Вежби за дишење кои смируваат кога надвор е многу топло

Меѓутоа, прекумерната употреба на сол предизвикува и појава на многу болести како висок крвен притисок, дебелина и проблеми со тироидната жлезда.