Што ќе се случи во телото ако јадете по 3 јајца на ден?

Сподели со своите пријатели

Пред неколку години многу здравствени организации предупредија за високите нивоа на холестерол во јајцата (поточно во жолчката), поради што многу луѓе почнаа да го избегнуваат овој производ. Вистината е дека јајцата се доста корисни и треба да бидат вклучени во вашата исхрана, објаснува во блогот најпопуларниот фитнес инструктор и блогер Валентин Босиок.

Ослабете до 10 килограми за 7 дена со диетата со јајца

Loading...

Јајцата се меѓу најдобриот извор на протеини и му го обезбедуваат на телото целиот пакет од аминокиселини потребни за изградба на мускули и за обновата на оштетените ткива. Повеќето луѓе се свесни за овој факт, но се загрижени во врска со содржината на холестерол во жолчката. Ова објаснување најверојатно ќе ги смири: во еден жолчка има 180 мг холестерол, а црниот дроб секојдневно преработува меѓу 1000 и 2000 мг.

Кога јадете повеќе храна богата со холестерол, тој се прилагодува и започнува да работи на повисоки вртежи.

Верувале или не, но ЦЕЛ ЖИВОТ ПОГРЕШНО ГИ ПРЖИМЕ ЈАЈЦАТА!

Во исхраната јајцата содржат и високо количество од добриот холестерол HDL кој е важен за луѓето кои страдаат од кардиоваскуларни болести. Овој холестерол ги отпушува артериите и го намалува ризикот од срцев удар. Јајцата исто така содржат многу витамини и минерали како витамин А, D, E, K, B6, калциум, селен, фосфор и цинк. Па не се двоумете да вклучите во менито по 2-3 јајца дневно, бидејќи тие ќе му донесат на телото многу придобивки.

Истражувањата покажуваат дека јајцата се богати со лутеин – вид каротеноид, кој помага во спречување на макуларна дегенерација и го штити видот. Тие исто така се богати со железо, што е важно за да не страдате од главоболка, замор и раздразливост. Потрошувачката на јајца може да го намали ризикот од рак на дојка за 24% и помага во реконструкцијата на коските и зглобовите (благодарение на витаминот D).