Што да се јаде за да се намали шеќер во крв?

Сподели со своите пријатели

Што да се јаде за да се намали шеќер во крв? Често прашање на оние кои имаат дијабетес, или кои на последните резултати имале покачено ниво на шеќер.

Loading...

Изборот на здрава храна за контрола на шеќерот во крвта е клучен за оние со дијабетес тип 2.

Но, што ако постои храна која не само што го држи дијабетесот под контрола, туку и го подобрува целокупното здравје.

Научниците открија дека следните намирници придонесуваат за подобра контрола на шеќерот во крвта, пишува CookingLigh.

Што да се јаде за да се намали шеќер во крв?

Боровинки

Јадењето на ова ситно сино овошје е одличен начин да ја добиете вашата дневна доза на јаглехидрати.

Дополнително, редовното консумирање боровинки и други бобинки ја намалува чувствителноста на инсулин.

Истражувачите, исто така, ги признаваат антиинфламаторните ефекти на фитохемикалиите во бобинките. Како што веројатно намалуваат некои од кардиоваскуларните ризици поврзани со дијабетес тип 2.

Портокал, грејпфрут и мандарини

Истражувањата покажуваат дека конзумирањето на цитрусно овошје има позитивно, долгорочно влијание на шеќерот во крвта.

Loading...

Влијаат и на нивото на холестерол, благодарение на антиинфламаторното соединение хесперидин и здравата доза на растворливи влакна.

Дополнителните истражувања од Харвард сугерираат дека консумирањето цело овошје наместо сок е поврзано со помал ризик од развој на дијабетес тип 2.

 

Што да се јаде за да се намали шеќер во крв

 

Леблебија, грав, леќа…

Леблебијата, гравот и леќата се добро познати намирници со низок гликемичен состав. Поради тоа тие се добар избор за дијабетес.

Новото истражување сугерира дека конзумирањето мешунки всушност може да има терапевтски ефект.

Во студија од 2012 година објавена во Архивата за интерна медицина, луѓето со дијабетес тип 2 консумирале една чаша мешунки дневно како дел од нивниот внес на јаглени хидрати три месеци.

Loading...

Во споредба со другите учесници во студијата, дневните конзументи на мешунки покажале поголемо намалување на вредностите на хемоглобинот A1c и намалување на крвниот притисок.

Темно чоколадо

Дали слаткото задоволство навистина може да ја подобри контролата на гликозата?

Некои студии покажаа дека мала количина висококвалитетно, темно чоколадо дневно го намалува нивото на инсулин и крвниот притисок.

Видливите ефекти се припишуваат на соединенијата наречени полифеноли.

Луѓето со дијагностициран дијабетес сепак треба да се консултираат со лекар. Или да заменат некоја друга закуска со јаглени хидрати со висококвалитетно темно чоколадо.

Оброци од растително потекло

Вегетаријанците имаат значително помал ризик од развој на дијабетес тип 2. Но, многумина претпоставуваат дека тоа е затоа што тие исто така имаат понизок БМИ.

Една студија од 2012 година објавена во Журналот за превентивна медицина покажа дека исхраната богата со хранливи материи и фокусирана на дневен внес на овошје, зеленчук, јаткасти плодови и мешунки. Додека испуштањето на месото има големо влијание врз луѓето со дијабетес.

Всушност, по седум месеци од таквата исхрана, учесниците во студијата имале значително намалување на HgbA1c. Како и намалување на крвниот притисок и триглицеридите. Значително зголемување на нивото на HDL, а 62% имале нивоа на гликоза во крвта во нормални граници.

Loading...

Маслиново масло

замената на заситените и транс мастите со поздрави незаситени масти е клучна препорака за сите поединци.

Но, видот на мастите што се консумираат може да игра уште поголема улога во здравјето на оние со дијабетес тип 2.

Тоа е затоа што дијабетесот е поврзан со зголемен ризик од срцеви заболувања и мозочен удар.

Некои истражувања покажуваат дека исто така може да ја подобри употребата на гликоза во клетките благодарение на неговите антиинфламаторни ефекти.

Пробиотици

Во текот на изминатите неколку години, неколку студии ги испитуваа ефектите што можат да ги имаат „добрите“ бактерии врз регулацијата на гликозата.

Некои студии се фокусираат на внесот на јогурт, а други на внесот на пробиотици.

Loading...

Првичните наоди во сите студии сугерираат дека консумирањето храна богата со пробиотски бактерии, како што е јогуртот, значително ја подобрува гликозата.

Цимет

Помага во намалување на шеќерот во крвта. Точниот механизам со кој циметот го прави ова, како и препорачаниот внес, сè уште се истражува.

Но, повеќето истражувања укажуваат на способноста на циметот да помогне во контролата на гликозата во крвта на дневна и долгорочна основа, без никакви потенцијални несакани ефекти, освен што храната има подобар вкус.

На овесната каша ставете малку цимет, во смути јогурт.

ПРЕД ДА КОНСУМИРАТЕ БИЛО ШТО, КОНСУЛТИРАЈТЕ СЕ СО ВАШИОТ ЛЕКАР.

Loading...