Пита без кора е вкусно чудо што секогаш ќе го правите. За овој рецепт ви требаат околу 45 минути, а вкусот е фасцинантен
Состојки:
2 јајца
150 гр брашно
2 лажици гриз
100 мл млеко
1/2 прашок за пециво
50 гр путер
За полнење:
200 гр сирење
200 гр павлака
100 гр маслинки
поголема црвена пиперка
јајце
Подготовка:
Изматете 2 јајца, а потоа додадете брашно со прашок за пециво, млеко, омекнат путер и изедначете добро и истурете во тавата (25х15 см) половина од смесата. Исечете го сирењето на коцки и наредете го врз тестото. Изматете ја павлаката со јајцето.
На сирењето наредете исечени маслинки и сецкани пиперки. Прелијте ја со павлака и намачкајте, а потоа и другиот дел од тестото. Израмнете убаво и печете на 200 степени околу 40 минути.