Ако сакате да го зајакнете имунитетот, што е задача број еден за време на пандемија, не смеете да возвраќате сами на себе.
Затоа што, ако не ја елиминирате храната што го ослабува имунитетот од вашето мени, нема да имате соодветна заштита од болести.
Нутриционистите издвојуваат храна што е пожелно да се конзумира во што е можно помали количини:
Премногу шеќер
Колку и да се чувствувате убаво додека ги јадете, знајте дека тие не му служат на вашиот имунолошки систем.
– Прекумерното внесување шеќер и прости јаглехидрати може да ги ослабне клетките на имунолошкиот систем и имунитетот – вели диететичарката и нутриционистка Линдзи ДеСото.
Алкохол
Ако сакате вашиот имунолошки систем да работи ефикасно и да ве заштити од вируси и други болести, намалете ја потрошувачката на алкохол на минимум.
– Прекумерното внесување алкохол или повеќе од 14 пијалоци неделно може да го ослабнат имунолошкиот систем, па дури и да доведат до посериозни симптоми кога ќе се разболите – предупредува ДеСото.
Закуски
Грицкањето на готови, купени грицки може да ви заштеди време, но тоа е многу лошо за имунолошкиот систем.
– Високо обработената храна содржи голема количина сол, заситени масти и потенцијално транс масти, како и шеќер. Сите овие состојки можат да придонесат за развој на срцеви заболувања и бубрежни заболувања, а исто така да придонесат за хронично воспаление во телото и да го загрозат имунолошкиот систем – предупредува диететичарот Леонила Кампос.
Брза храна
Ништо поудобно од нарачување пица, запирање во ресторан за брза храна … Уживате во вкусовите, излегувате сити и не се мачевте да подготвите нешто. Но, на вашиот имунолошки систем воопшто не му се допаѓа.
– Брзата храна е многу богата со заситени масти, додека содржи многу малку незаситени масти. Високата содржина на заситени масти може да доведе до воспаление во телото, истовремено ослабувајќи го имунолошкиот систем – објаснува нутриционистката Хана Брн.
Премногу сол
Пред да пиете сол и да го зачините оброкот, размислете колку е лош внесот на сол за вашиот имунолошки систем.
– Прекумерниот внес на сол предизвикува висок притисок и задржување на водата. Поради задржување на водата, бубрезите треба да работат понапорно за да се ослободат од солта, што ја намалува способноста на телото да се бори против инфекцијата – тврди Брн.
Не внесувате доволно калории
Иако консумирањето на сите овие намирници може да има лоши ефекти врз вашиот имунолошки систем, истото важи и за недоволно внесување калории.
– Луѓето кои намерно го ограничуваат внесот на храна или имаат нарушувања во исхраната со што го оштетуваат нивниот имунолошки систем – вели диететичарката Роксана Есани и додава:
– За да имате силен и здрав имунолошки систем, неопходно е да му обезбедите на телото доволно хранливи материи секој ден.