Кога немате многу време да подготвите оброк, овој рецепт е совршен за вас. Пилешко со печурки во сос од домати ќе ги воодушеви сите.
Состојки:
пилешки гради
еден млад кромид
100 гр печурки
околу 200 мл сос од домати
три чешниња лук
сол и бибер по вкус
зачини по вкус (рузмарин, жалфија, босилек, оригано …)
Подготовка:
Исечкајте ги парчињата кромид и пржете, а потоа додадете го пилешкото исечено на ленти или коцки и добро пропржете ги додека не поруменат. Излупете ги печурките и исечете ги на парчиња, па додадете ги во пилешкото. Додадете сол, бибер и зачини по вкус, вриејте на средна топлина 10-15 минути, а потоа додадете сос од домати и оставете го да врие уште десет минути, така што месото ќе биде целосно меко и го апсорбира сосот. На крај посипете со ситно исечен кромид.