Научниците од Универзитетот на Вермонт открија дека конзумирањето на црвени лути пиперки може да ја намали смртноста, соопшти УПИ.
Специјалистите констатирале 13-процентно намалување на вкупната смртност, особено како последица на срцев удар и мозочен удар кај луѓето кои редовно јаделе црвени лути пиперки.
Претходното истражување од 2015 година во Кина беше фокусирано на вниманието на потрошувачката на црвени лути пиперки и нејзината врска со намалувањето на смртноста.
Лутите пиперки лечат чир на желудник и уште 10 други болести
Loading...
За оваа студија, научниците користеле податоци за повеќе од 16 илјади Американци на над 23-годишна возраст.
Резултатите покажале дека луѓето кои консумираат црвени лути пиперки, е поверојатно да се млади бели мажи и кои се во брак, пушат цигари, пијат алкохол, јадат повеќе зеленчук и месо, имаат пониско ниво на добар холестерол, помали приходи и се со понизки образовни квалификациите.
Состојбата на учесниците била следена близу 19 години, откако била донесена одлука за внимание нивото на смртноста и причините за неа.
Научниците сметаат дека причината за здравствените придобивки од консумацијата на црвени лути пиперки може да е поврзана со една од нивните главни состојки -капсаицин, за која е познато дека спречува дебелината, регулира протокот на крв во срцето и поседува противомикробни својства.