Научниците го градат „дигиталниот близнак“ на Земјата за да помогнат во подготовките за идни катастрофални настани

Сподели со своите пријатели

Научниците од Европската унија започнаа нова програма за создавање дигитална симулација на целата земја за моделирање на идните климатски трендови и подготовка за потенцијални катастрофални настани. Проектот, наречен Дестинација Земја, е крајно амбициозен обид да им помогне на напорите да станат неутрални од јаглерод до 2050 година и се очекува да трае во следните 10 години.

Loading...

„Destination Earth (DestinE) ќе придонесе за зелениот договор и дигиталната стратегија на Европската комисија“, се вели во соопштението за печатот.

 

 

„Тоа ќе го открие потенцијалот на дигиталното моделирање на физичките ресурси на Земјата и сродните појави како климатските промени, водната / морската околина, поларните региони и криосферата итн.“ На глобално ниво, да се забрза зелената транзиција и да се помогне во планот за голема деградација и катастрофа на животната средина “.

За да создадат дигитален близнак на Земјата, научниците ќе користат суперкомпјутери и системи базирани на облак за да привлечат огромни количини на компјутерска моќ. Причината зошто DestinE е таков предизвик?

Во моментов, недостасуваат компјутери во светот кои имаат сирова моќ за моделирање да бидат домаќини на модел на Земјата до резолуција од 1 километар (0,6 милји). Затоа, ЕУ се приклучува на дигиталната трка со водечките светски суперсили во развојот на суперкомпјутери способни за над милијарда пресметки во секунда (наречени компјутери со високи перформанси). На ова во голема мера ќе помогне инвестицијата од 8 милијарди евра во суперкомпјутери, дадена во септември 2020 година. Развојот на овој супер компјутер ќе се совпадне со создавањето на DestinE, што ќе се создаде на постојните суперкомпјутери кои ќе започнат да работат во дигиталните стратегии во 2021 година .

Loading...

 

 

Како што се развива полека, моделот ќе се храни со податоци за набудување на Земјата и човечки активности околу него, градејќи банка на информации што постојано се менуваат. Користејќи го ова, истражувачите ќе можат да извршуваат симулации за иднината со одредени параметри, што масовно ќе помогне во борбата против климатските промени. Се надеваме дека еколошките политики може да се спроведат во симулации за да се процени нивното влијание пред имплементацијата, дозволувајќи им на креаторите на политиките да изберат оптимален пат.

Исто така, ќе може да „помогне во предвидување и планирање мерки во случај на урагани и други екстремни временски прилики“ за да се намали нивното влијание врз човечката популација во близина. Дури и во помал обем, дигиталниот близнак може да му помогне на секој што планира убав викенд.

 

 

Loading...

„Ако, на пример, планирате насип висок два метра во Холандија, можам да ги разгледам податоците на мојот дигитален близнак и да видам дали насипот најверојатно ќе продолжи да штити од очекуваните екстремни настани во 2050 година“, рече Питер Бауер, заменик директор за истражување на Европскиот центар за среднорочни временски прогнози и ко-иницијаторот на DestinE, разговарајќи со ЕТХ Цирих.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *