Напитоци за зајакнување на имунитетот: Најдобар лек за вируси и бактерии

Сподели со своите пријатели

За здравјето е исклучително важно да се внимава на имунитетот. Имунитетот особено се нарушува во зимските месеци кога преовладуваат разни болести, бактерии и вируси, па затоа е важно да се јаде храна богата со витамини, но и препарати за зајакнување на имунитетот.

Loading...

Како да се зачува имунитетот?

Имунитетот се состои од органи, ткива, клетки и протеини, од кои сите играат важна улога во заштитата на телото од штетните ефекти на околината. Доколку некому му паднал имунитетот, полесно ќе се зарази со болести, односно телото нема да може да се бори и да го заштити организмот. За да се зачува имунитетот, неопходно е да се јаде храна богата со хранливи материи што содржи витамини и минерали, да се спие доволно, да се пие доволно вода, да се намали нивото на стрес и да се вежба или пешачи.

 

 

Исто така, различни напитоци можат да бидат од голема помош.

Напитоци  за зајакнување на имунитетот

Loading...

За да се добие ефикасен препарат за зајакнување на имунитетот, неопходно е да се користат состојки и витамини кои добро делуваат на здравјето. Тие вклучуваат ѓумбир, лимон и друго овошје, цимет, куркума и мед. За да се направат квалитетни препарати за имунитет, потребно е добро да се спарат овие состојки.

Лимонада со ѓумбир

Лимонот содржи многу витамин Ц, додека свежиот ѓумбир има многу придобивки. Го намалува крвниот притисок, го подобрува варењето, помага при слабеење, а одличен е и за имунитет. Лимонадата со ѓумбир многу лесно се прави, а може да се додаде и мед за да се зголемат неговите антиоксидантни својства. Потребно е да се исцедат два лимона, да се додаде малку вода и околу една лажица рендан ѓумбир. По желба може да се додаде мед. Истото може да се направи и во топлата верзија, со цедење на лимон во млака вода и додавање на ѓумбир и мед.

 

 

 Чај од цимет и ѓумбир

Циметот има силно антивоспалително дејство, а заедно со ѓумбирот ќе го зајакне имунитетот. Овој чај се прави многу лесно. Во ладна вода ставете околу две лажици сечкан ѓумбир и две лажици мелен цимет. Гответе заедно на средна топлина околу 20 минути, по што покријте уште 10 минути. Треба да се цеди, а може да се пие ладно или топло.

Loading...

 Чај од куркума

Куркумата содржи куркумин кој е одличен за зајакнување на имунитетот. Овој чај е многу лесен за правење, а само треба да сварите една лажица до две куркума во литар вода. Освен за чај, куркумата се користи и за правење златно млеко, кое долго време се користи за зајакнување на имунитетот. Потребно е да се загреат 125 мл млеко и да се додадат една лажица куркума, половина лажичка ѓумбир во прав, половина лажичка цимет, малку бибер и по желба мед. Кога млекото ќе зоврие, намалете ја топлината и варете уште десет минути. Потоа се цеди и може да се пие ладно или топло.

 

 

Овошје и зеленчук

Во прилог на подготовките за зајакнување на имунолошкиот систем не треба да заборавиме на овошје и зеленчук. Важно е да се јаде храна која е богата со витамин Ц како што се лимони, киви и пиперки, како и храна која содржи цинк како месо, семки или мешунки.

Заклучок

Loading...

Зајакнувањето на имунитетот е исклучително важно за заштита на организмот од разни болести. За да не го изгубите имунитетот, важно е да јадете одредена храна, да внесувате доволно течности, да го намалите нивото на стрес, а може да помогнат и разни препарати за зајакнување на имунитетот. Тие вклучуваат пијалоци со куркума, цимет, мед и ѓумбир.