Често кога отвораме кесичка со чипс или други грицки, се чини дека има повеќе воздух.
Првото нешто што повеќето луѓе мислат е дека тоа е измама од производителот.
Ако мислевте дека ова е направено со цел да се продаде повеќе чипови и да се заштеди на волумен во исто време, се лажете.
Еве зошто вреќичките со чипс се полупразни!
Производителите намерно оставаат празен дел од просторот во пакувањето. Имено, вака нашите омилени грицки се заштитуваат од потенцијално оштетување при транспорт.
Како што кесите се наредени една врз друга при преместување на чипсот во разни продавници и магацини, токму овој празен простор исполнет со „воздух“ ги штити грицките од прекумерно кршење и уништување.
Од друга страна пакувањето содржи азот, а не воздух!
Со оглед на тоа што кислородот може да предизвика расипување на компирите, а влагата да ги направи непријатни, вреќичките се полни со азот. Ја одржува храната свежа и остра.
Ако се плашевте дека азотот е штетен, можете да бидете спокојни: дури 78% од воздухот што го дишеме е азот.