Луѓето претежно се плашат од инсекти. Колку би биле ужаснати кога би знаеле дека јадат барем неколку од нив скоро секој ден.
Сигурни сме дека не е забавно да ставите жив инсект во уста, но примерите на инсекти во храната што ја јадеме скоро секој ден не нè преплашија, туку само нè изненадија со нивната количина. Изгледа дека јадеме многу повеќе бубачки отколку што мислевме.
Чоколадото, на пример, може да содржи дури 60 инсекти на 100 грама. Многу производи всушност се добиваат со помош на мелени инсекти.
Со оглед на постојаното зголемување на светската популација и потрошувачката на храна, некои научници сметаат дека во секој случај треба да јадеме повеќе инсекти, па затоа е најдобро да ги затворите очите и да започнете со џвакање.
Кармин со природна црвена боја се прави од онкета кохинеал
За да направат боја од овие инсекти, инсектите се мелат и варат во амонијак. Приближно 70.000 од овие кохинеални инсекти се потребни за да се добие 0,45 килограми кармин.
Дозволени се до 400 фрагменти на 50 грама во мелен цимет.
Добиени се до 300 фрагменти од инсекти на 10 грама во кршен оригано.
Коренот на риган содржи дури 1175 делови од инсекти на 10 грама риган.
Во путер од јаболка има 5 цели инсекти на 100 грама.
Конзервираните печурки содржат до 20 црви на 100 грама.