Коскената маса достигнува максимум околу 30-та година од животот, по што коските полека губат калциум, што не може да се компензира само по себе.
Неопходно е да се избере храна богата со овој минерал.
Покрај тоа што ги одржува коските здрави и спречува фрактури, калциумот помага и во одржување на добро расположение.
Исто така, калциумот игра многу важна улога во мускулната контракција. Без калциум во телото, не би можеле да креваме лажица.
Калциумот мора да се зема во комбинација со магнезиум и витамин Д, бидејќи тие помагаат подобро да се апсорбира.
Познато е дека калциумот се наоѓа во млечните производи, но исто така е добар извор на оваа храна:
Брокула
Оваа чудесна храна е позната и по тоа што се користи во превенција на некои форми на рак. Варено со неколку капки маслиново масло, се смета за богат извор на калциум.
Грав
Во 100 грама бел грав има 191 мг калциум. Покрај тоа што е богат со калциум, тој содржи и железо, што е важно за вашиот крвоток.
Житарки
Преработените житарки обезбедуваат помеѓу 236 и 1.043 мг калциум. Се препорачува да се избегнуваат оние со премногу шеќер.
Овесна каша
Овесната каша е најдобриот и најздравиот избор за појадок, а истовремено и одличен извор на калциум.
Свежо исцеден сок од портокал
Се препорачува да се пие наутро. Една чаша од овој сок со здрав појадок обезбедува добра количина на калциум.
Лосос
Богато е со протеини и омега-3 масни киселини. Оваа риба се препорачува да се консумира неколку пати неделно. 5 кг лосос содржи 181 мг калциум.
Млеко од соја
Идеална замена за кравјо или козјо млеко. Една чаша содржи дури 368 мг калциум.