КАКО ДА НЕ ЗАПЛАЧЕТЕ Додека сечете кромид? Во два чекори ви откриваме мала тајна!

Сподели со своите пријатели

Основата за многу јадења е кромидот, но луѓето често избегнуваат да го динстаат како чекор во готвењето од едноставна причина – не можат да го исецкаат без солзи. Зошто се случува ова воопшто?

Loading...

Кога ќе започнете со сечкање кромид, се ослободува хемикалија – синтеза – која, во контакт со сулфур (што е составен дел од кромид), создава хемиски процес наречен sin-propanetial-s-оксид, кој ја стимулира работата на лакрималните жлезди . Иако може да изгледа неизбежно, оваа ситуација може да се спречи или барем да се ублажи, во два чекора, пренесува британски експрес.

 

 

Прво, ставете го кромидот во фрижидер 30 минути или во замрзнувач 15 минути пред да го исецкате. Иритантните хемикалии што ги расплакуваат луѓето полесно патуваат на топол воздух, а ладењето на кромидот пред да се исецка може да спречи овие соединенија да стигнат до очите .

Второ, отворете прозорец во близина на местото каде што сецкате кромид. Ова ќе ги растера хемикалиите што ги иритираат очите. Исто така, би било идеално да вклучите мал вентилатор за време на сечкањето.

Leave a Reply