Француските ресторани ќе мора да го докажуваат потеклото на месото

Сподели со своите пријатели

Гостите на француските ресторани и снек барови наскоро ќе имаат право да знаат од каде доаѓа месото што келнерите го служат во нивната чинија.

Loading...

Од 1 март, рестораните кои служат јадења од пилешко, свинско и јагнешко месо мора да покажат каде стоката била одгледувана и заклана, соопшти Министерството за земјоделство.

Покрај тоа, тие ќе треба да наведат дали месото е свежо или е замрзнато или чувано во фрижидер.

Овие податоци се задолжителни за говедско месо од 2002 година.

Во случајот со пилешкото, свинското и јагнешкото, ова беше случај само со месото што се продава во супермаркетите и месарниците.

Новата регулатива доаѓа како одговор на зголемениот интерес на потрошувачите за потеклото на храната.

Но, тоа е исто така насочено кон создавање притисок за зголемување на домашната потрошувачка на месо во места како што се училишните ресторани.

Во моментов, половина од месото што се служи во француските училишни мензи доаѓа од странство, соопшти Министерството.

Loading...