Есенски намирници што ќе ви го зајакнат имунитетот

Сподели со своите пријатели

Запомнете – разновидноста во исхраната е клучот за добро здравје. Но, исто така, консумирањето на тие овошја и зеленчуци што ги носи секоја сезона со себе, е од суштинско значење за здрав имунитет.

Loading...

Значи, еве неколку есенски намирници што треба да бидат вклучени во вашата исхрана.

Сладок компир

Зеленчукот за кој станува збор е полн со бета – каротин и витамин А. Овој витамин го штити телото од слободните радикали, а лушпата од сладок компир содржи магнезиум, затоа не го лупете.

Црвена пиперка

Познато е дека оваа пиперка содржи голем процент на витамин Ц, дури и повисок од некои цитруси. Покрај тоа, поради бета – каротин, тој е добар за здравјето на очите и кожата.

 

 

Тиква

Како моќен антиоксиданс, тиквата помага да се подобри кардиоваскуларниот систем, да се стабилизира крвниот притисок, да се намали холестеролот и да се зајакнат коските. И семките од тиква се богати со протеини.

Loading...

Цвекло

Бидејќи цвеклото има амино киселини, тие ги намалуваат воспалителните процеси и холестеролот. Одличен е за бубрезите и црниот дроб, како и за добра крвна слика.

Карфиол

Верувале или не, карфиолот најдобро се јаде сиров за да се искористи што е можно повеќе витамин Ц.Тој е цврст извор на важен витамин Б, а поради количината на влакна во него, помага при варењето на храната.

 

 

Брокула

Тој е еден од најздравите зеленчуци воопшто. Брокулата е богата со антиоксиданси, минерали, како и витамини А, Ц и Е. За да го искористите максимумот, варете го што е можно пократко.

Спанаќ

Поради фолна киселина, спанаќот ги обновува клетките, и многумина со право го нарекуваат „суперхрана“. Најдобро е кога се јаде сиров, затоа додајте го во салати и здрави варијанти на сендвичи.

Блитва

Поради значајната хранлива вредност и ниските калории, блитвата треба почесто да биде присутна во исхраната. Има антиинфламаторно дејство и го намалува лошиот холестерол, особено ако се преработува кратко.

Loading...

Кељ

Каљот ја стекна својата популарност сосема заслужено. Витамини А, Б, Ц, К, но и калциум и цинк, се наоѓаат во неговите темни лисја. Тој е ефикасен во борбата против ракот, и е добар за здраво варење.

 

 

Прокељ

Овој минијатурен зеленчук сличен на зелка е познат по својата висока содржина на железо, калиум, калциум и магнезиум. Содржи амино киселина триптофан, која е одговорна за хормонот на среќата – серотонин.

Лук

Залудно не се вели дека лукот е природен антибиотик. Генерално го зајакнува и штити имунолошкиот систем, го намалува крвниот притисок и воспалението, богат е со антиоксиданси и ја прави целата храна далеку повкусна.

Праз

Вистина е дека празот наликува на џиновски пролетен кромид, и бидејќи има многу витамин К, прави коските да бидат зачувани. Тоа е добро за срцето, а помага и при губење на вишокот килограми.

 

Loading...

 

Нар

Дури и на старите Египќани им било укажано колку е прецизно ова магично овошје. Му помага на телото да се бори против вирусите, во голема мера поради значителната количина антиоксиданси и витамини.

Смокви

Свежите смокви се подобри од сушените, бидејќи содржат помалку шеќер. Тие се одличен извор на калиум, влакна, калциум, магнезиум и витамин Ц. Поради нивниот пробиотички ефект, тие се добри за варење.

Круши

Тие се борат со слободните радикали, главно поради витамините Ц и К. Нивниот антиинфламаторно дејство и подобрување на функцијата на дигестивниот тракт, ги прават крушите да помогнат во детоксикација на телото.

 

Loading...