Ако сакате да ги излупите печените пиперки, ставете ги во ќеса и врзете ги. Оставете ги да отстојат некое време, лушпите ќе се разделат сами и ќе се лупи побрзо.
Ви носиме и рецепт за ајвар од печени пиперки, без конзерванси.
Состојки:
15 кг пиперка
5 кг модар патлиџан
800 мл масло
4 лажици сол
2 лажици шеќер
2 лажици есенција
(прилагодете ја количината според вашите сопствени потреби).
Подготовка:
Измијте ги пиперките и модриот патлиџан, и печете. Потоа исчистете ги од лушпи, стебленца и семиња и измелете.
Истурете 800 мл масло во шерпата, загрејте и додадете ги пиперките и модриот патлиџан. Додадете сол, шеќер и есенција. Гответе, мешајќи постојано.
Истурете топол ајвар во жешки стерилизирани тегли, добро затворете и вратете во рерна 90 минути на 90 степени. Оставете да ја поминете ноќта во рерната.