Можеби не е омилен зеленчук што секогаш би сакале да го јадете, но неспорно е дека брокулата е идеален зеленчук за целокупното здравје и виталност на човекот. Брокулата е исто така одлична во спречување на алергии, настинки, воспалителни заболувања, како и во борбата против артритис, очни болести, а помага и при слабеење.
Соединението за кое се смета дека е одговорно е сулфорафан, кое се произведува исклучиво во зелка како зелка, цвекло, пршута, кељ и рукола. Овој магичен зеленчук ја зголемува способноста на црниот дроб да произведува ензими кои ги неутрализираат токсините во телото.
Заедно со витамините А, Ц, Е, Б6, брокулата е богата со фолна киселина, неопходна за раст, развој и одржување на здравјето на мозокот. Брокулата, исто така, содржи влакна, ниацин, магнезиум, калиум и омега-3 масни киселини, познати како заштитници на срцето.
Истражувањата за здравствените ефекти на брокулата придонесоа за зголемување на потрошувачката на овој зеленчук во последните 30 години, така што потрошувачката на брокула е зголемена за речиси 1000 проценти. Исто така е една од најважните замрзнати намирници во светот.
Овој зеленчук е особено препорачан за бремени жени бидејќи содржи поголеми количини на фолна киселина и дури девет витамини од групата Б, но треба да го избегнуваат луѓето кои имаат камења во бубрезите или се склони кон нив.
Други позитивни ефекти од овој зеленчук сигурно ќе ве воодушеват.
1. За убава кожа
Само креми за лице и тонери не се доволни за здрава кожа. Многу е важно добрата нега да започне однатре и да се базира на здрава исхрана. Брокулата е богата со витамини А, Ц и Е, кои заедно можат да и помогнат на кожата да ја „поништи“ штетата предизвикана од изложување на сонце.
Овој зеленчук ја подобрува текстурата на кожата, ги ублажува брчките и ја одржува кожата здрава и млада.
2. Го забрзува варењето
Клучот е во влакната што ги содржи, бидејќи го зголемуваат волуменот на столицата, што го олеснува неговото минување низ цревата и ја намалува веројатноста за појава на запек, но и го олеснува целиот дигестивен процес, со што се намалува можноста за горушица.
3. Го зајакнува имунитетот
Брокулата е одлична за зајакнување на имунолошкиот систем. Оваа суперхрана е полна со витамини и минерали, антиоксиданси и минерали. Можеби најзначајно, брокулата е потенцијално добра за превенција од рак.
Како и спанаќот, брокулата е најкорисна кога се јаде сурова или умерено варена за да ги задржи сите хранливи материи.