Комбинација од сирење и тиквички во кора – вкусот на оваа пита ќе ве освои на првиот залак!
Состојки:
2 млади тиквички, средна големина
500 гр свежо или крем сирење
3 јајца
2 до 3 лажици кисела павлака
1/2 дл маслиново масло
морска сол
свежо мелен црн бибер
минерална вода
маслиново масло
лажичка сода бикарбона
Подготовка:
Загрејте ја рерната на 180 ° С. Измијте ги младите тиквички и изрендајте ги крупно. Кога ќе ја ослободат водата, исцедете. Во сад измешајте сирење, јајца, павлака, додадете ги исцедените тиквички, сол, бибер и маслиново масло.
Во мал сад измешајте минерална вода, масло и сода бикарбона.
Кората може да биде подебела и потенка, и користете две или три лушпи за секоја јуфка.
Секоја кора посипете ја со мешавина од вода и масло, а последната наполнете ја со подготвениот фил.
Намотаните тестенини наредете ги на плех покриен со хартија за печење и премачкајте ги со преостанатата количина фил и мешавина од минерална вода и масло.
Печете околу 30 минути, додека питата не порумени.
Пријатно!