Доцните вечери и генерално тешките оброци во текот на ноќта може да го загрозат кардиоваскуларното здравје на многу жени, сугерираат новите истражувања.
Истражувачите од универзитетот Колумбија во Њујорк откриле дека оние кои конзумирале повеќе калории доцна имаат поголем ризик од срцеви заболувања.
7 моќни предности на киселата зелка
Еден кардиолог кој ја водел студијата не бил изненаден од резултатите.
„Начинот на кој работи нашиот метаболизам, циркадијалниот ритам, кортизолот и инсулинските циклуси не поддржува тешки оброци во доцните вечерни часови. Не само што нашите тела не се способни за варење во доцните часови, ние исто така сме помалку мобилни ноќе, така и калориите што ги јадеме не се трошат како енергија “, рече Евелин Гравер, која управува со Одделението за коронарна нега во Универзитетската болница Норт Шор во Њујорк.
Најновата студија вклучува 112 жени, во просек од 33 години, чие здравје на срцето било оценето на почетокот на студијата, а потоа и една година подоцна.
Жените бележеле што јаделе една недела на почетокот на студијата, а исто така воделе евиденција за тоа што јаделе седум дена, 12 месеци подоцна.
Повеќето жени јаделе после 18 часот и оние што внесувале повисоки дневни калории во доцните вечерните часови обично имале послабото здравје на срцето, според тимот предводен од Нор Макарем, вонреден истражувач во Колумбија.
Физичка активност која помага за намалување на ризикот од срцеви заболувања
Всушност, со секое зголемување на внесот на калории по 18 часот, здравјето на срцето се влошувало.
Поточно, жените кои консумирале повеќе дневни калории во текот на вечерта, со поголема веројатност добиле висок крвен притисок, повисок индекс на телесна маса и полошо долгорочно контролирање на шеќерот во крвта.
Слични откритија имало со секое зголемување на дневните калории од еден процент, по 20-часовен оброк, според истражувањата што ќе бидат презентирани на годишниот состанок на кардиолозите во Филаделфија.
„Досега, животните пристапи за спречување на срцеви заболувања се фокусираа на она што јадеме и колку јадеме, а не на фактот кога јадеме. Добрата вест во оваа студија е дека одложувањето на доцната вечера и едноставно менувањето на однесувањето во исхраната може да помогне да се намали ризикот од на срцеви заболувања “, забележуваат истражувачите.
Пивото е добро за срцето и бубрезите, но не претерувајте!
Сатјит Бусри, кардиолог во болницата Ленокс Хил во Њујорк, вели дека наодите имаат смисла.
„Калориите се моментална енергија. Јас секогаш ги советувам пациентите да јадат помалку, мала количина јаглени хидрати и да јадат рано. Ако се грижиш кога и што јадеш, како што покажува студијата, тоа може да има големо влијание врз општата состојба на кардиоваскуларниот систем”, рекол тој.