Дали гените одредуваат што сакаме, а што не сакаме да јадеме?

Сподели со своите пријатели

Додека приходите, социјалниот статус, географската локација и културата го одредуваат видот и квалитетот на храната што луѓето ја јадат, гените исто така играат голема улога, покажа новото истражување.

Loading...

Се чини дека околу 500 гени „директно влијаат“ на човечката исхрана, според медицинскиот факултет на Универзитетот во Колорадо, кој ги анализирал здравствените, социјалните и економските податоци на луѓето од базата на податоци „UK Biobank“, со релевантни информации за повеќе од 500 илјади луѓе, пренесува N1 Загреб.

Тие заклучија дека се чини дека има 300 гени „директно поврзани“ со конзумацијата на одредени видови храна и близу 200 гени поврзани со навиките за исхрана поврзани со групи на храна како што се риба или овошје.

„Некои од гените што ги идентификувавме се поврзани со сензорни рецептори – вклучувајќи ги и оние за вкус, мирис и допир – и исто така може да го зголемат одговорот на наградата во мозокот“, рече Џоан Кол од Универзитетот во Колорадо, која ќе ги претстави наодите на годишната конференција на Американското здружение за исхрана во Бостон.

„Бидејќи генетиката игра многу помала улога во влијанието на внесот на храна од сите фактори на животната средина, треба да проучуваме стотици илјади поединци за да откриеме генетски влијанија меѓу причините за животната средина“, рече Кол.

Откривањето на врските помеѓу гените и видовите на храна на крајот би можело да помогне во дизајнирањето на диети и програми за слабеење.

Можниот следен чекор, според научниците, е да се открие дали е можно да се прилагоди исхраната со разгледување на гените на една личност за таа да се придржува до дадената исхрана што е можно подолго.