Четири „здрави навики“ кои можат да ве убијат

Сподели со своите пријатели

Не сите здрави навики не се безопасни, велат експертите. Откако почина 20-годишен бодибилдер од Австралија поради преголема доза на протеини, експертите открија кои други навики мислиме дека се здрави, а можат да нè убијат.

Loading...

„За повеќето луѓе, диететското дополнување не е опасно, а предозирањето е скоро невозможно“, вели д-р Мехмет Оз, додавајќи дека починатиот имал проблем со уреа за која не знаела и затоа организмот не можел да го разгради протеинот.

Лекарот исто така рекол дека изложени на ризик се лица кои имаат проблеми со бубрезите, како и лица кои имаат нагло зголемување на внесот на протеини.

Ова се некои други „здрави“ навики за кои не би се рекло дека се опасни.

Внесување премногу вода

Пред десет години, едно 20-годишно девојче починало од труење со вода, откако учествувала во лотарија организирана од радиостаница. Целта била натпреварувачот кој пиел најмногу вода да добие конзола за игри.

„Телото може да ја испушти водата што ја пиеме, но исто така има и ограничувања“, рекол д-р Стенли Голдфарб, професор по медицина на Универзитетот во Пенсилванија.

Голдфарб предупредува дека маратонските тркачи, кои губат електролити и натриум за време на трката, се особено изложени на ризик доколку по трката станат прекумерно хидрирани.

Loading...

Претерано вежбање

Д-р Дејвид Гронер вели дека бил сведок на зголемен број на пациенти третирани на рабдомиолиза, што предизвикува расипување на скелетните мускули, сето тоа заради прекумерно вежбање.

Луѓето кои не се во форма не се во форма и професионалците кои себе си се поставуваат вон границите, се изложени на ризик за оваа болест, што во екстремни случаи може да резултира со срцева и бубрежна слабост, како резултат на ослободување на калиум во крвта.

Гронер советува дека интензитетот на тренингот е малку зголемен и дека доволно калории се јадат пред вежбање.

Потрошувачка на куркума и индиска шафран

Иако постојат докази за поддршка на терапевтските својства на куркумата, која е една од најголемите хемиски состојки на индиската шафран, постојат и опасности, вели д-р Тања Демпси.

– За поединците куркума е регистрирана во организмот како туѓо тело, а обидите за одбрана може да доведат до опасни реакции во организмот, вклучително и анафилакса – додава докторот, кој вели дека оваа реакција може да се појави по конзумирање на кој било лек, зачини или додаток во исхраната .

Консумирање премногу ленено семе

Loading...

Ленот е познат по своите лековити својства и добрите квалитети, но „внесувањето премногу ленено лепче или недоволно сварено семе од лен може да биде многу опасно“, додава д-р Демпси.

– Постои соединение пронајдено во мелено ленено семе, кое се претвора во дериват на цијанид во организмот. Можната лоша страна на конзумирање цијанид е невропатија и застој во развојот кај децата, а труењето со цијанид може, во посериозни случаи, да доведе до смрт – објаснува таа.

Сепак, ова не значи дека не треба да консумирате ленено семе, само треба да обрнете внимание, додава докторот.

Leave a Reply