Четири видови на храна за повеќе енергија

Сподели со своите пријатели

Часовите околу и по ручекот често се критични во однос на заморот. Намалената енергија во овој дел на денот, сепак може да се должи и на храната што ја конзумираме. За да се спречи овој ефект е препорачливо во менито да ги вклучиме овие закуски.

Loading...

1. Неколку парчиња црна чоколада

Тоа е меѓу највкусното начин да се зголеми енергијата. Треба да се свртиме кон овие видови црна чоколада, кои имаат најмногу висока содржина на какао, бидејќи во нив има и најмногу антиоксиданти.

Какаото го подобрува расположението, а исто така содржи и кофеин.

ПРОЧИТАЈТЕ И:  Што може да ѝ пречи на диетата и зошто не слабеете?

 2. Корен ѓумби

Ги подобрува синусите и ја подобрува циркулацијата, затоа мали количини од него можат да не “кренат на нозе” во критичните моменти. Коренот исто така има и антиинфламаторни својства, што е исклучително корисно при стрес и ненаспаност. И двата случаи можат да се причина за воспалителни процеси.

3. Лимон

Тие имаат стимулирачки ефект врз организмот. Ако немаме време да се насладиме на свежо исцеден сок од портокал, можеме да стегајќи неколку капки лимон во чаша топла вода. Пијалокот има брз освежувачки ефект.

4. Јаболко со бадеми

Јаболкото обезбедува природен шеќер, која организмот го користи за гориво, а во прилогот добиваме и влакна, со чија помош енергијата се ослободува бавно. Бадемите се идеален извор на протеини и магнезиум – минерал, зголемување на енергијата во клетките.

ПРОЧИТАЈТЕ И:  4 најлоши навики кои го уништуваат видот