Кујнските чешми се плодна почва за акумулација на мувла, бигор и вар, па затоа треба да се чистат барем еднаш на неколку недели. Домаќинките открија брз и одличен трик кој го решава овој проблем во секое домаќинство!
За да ја исчистите чешмите во кујната, се што ви треба е оцет, пластична кеса (или кеса за замрзнување) и гума за бришење или еластична вратоврска за коса. Значи, три работи сигурно ги имате во вашата кујна.
Прв чекор: Наполнете ја пластичната кеса до половина со оцет. Секој оцет ќе служи (но ако имате дестилиран бел оцет, користете го). Оцетот е неверојатно средство за дезинфекција и ќе помогне да се убијат сите бактерии и микроби.
Втор чекор: Превртете пластична кеса полна со оцет преку славината во кујната и прицврстете ја со гумена лента и оставете ја да отстои 20-30 минути.
Трет Чекор : Извадете ја кесата и фрлете ја. Можете да користите четка за садови за да ги отстраните остатоците од нечистотија, а потоа исплакнете со топла вода.
Ова ќе ги отстрани мувлата, мувлата, бигорот и честичките од храната од вашата славина.