Ова е вид на торта што воодушевува и сите секогаш бараат парче повеќе.
Состојки:
За кората:
6 белки
6 лажици шеќер
6 лажици масло
6 лажици млеко
10 лажици брашно
1 вреќа прашок за пециво
2 дл млеко за преливање на испечената кора
За фил:
6 жолчки
200 гр шеќер
2 вреќи ванилин шеќер
1 пудинг од ванила
2 лажици густина
5 дл млеко
1 кесичка (10 g) желатин
200 мл слатка павлака
1 кесичка крем во прав
100 гр еурокрем
250 гр бисквити
За декорација на торта:
200 гр шлаг во прав
100 гр цреши
Подготовка
Изматете 6 белки со 6 лажици шеќер, додадете масло, млеко, брашно и прашок за пециво. Ставете ја смесата во плех 20х35 см претходно попрскана со брашно и уље. Печете на 180 степени околу 20 минути додека не потемнат. Избоцкајте ја испечената кора и посипете со 2 дл млеко.
Полнење: Изматете 6 жолчки со 200 гр шеќер, 2 ванили, 1 пудинг од ванила, 2 лажици густин, 1 дл млеко. Додадете го ова на 4 дл врело млеко и варете го додека не се излади. Во ладно, додадете 200 мл шлаг и 1 кеса шлаг според упатствата на кесата.
Истурете 4 лажици желатин да отече, стопете го на тивок оган и додајте го на филот. Изматете добро и поделете го филот на 2 дела. Во еден дел додадете 100 гр еурокрем. Пополнете ја тортата во тавата во која се печеше кората. Ставете го филот со еврокрем преку кората и потоа ред бисквити што ги потопуваме во млеко. Одозгора ставете светол фил.
Изматете 200 гр шлаг со 2 дл газирана вода и додадете 100 гр изблендирани цреши. Премачкајте ја тортата на една половина и ставете уште 50 гр изблендирани цреши во другата и украсете ја тортата.