Натурологот Георгије Назаров предупредува на можно штетно дејство на киселата зелка поради начинот на обработка на овој зеленчук.
Сепак, неопходно е да се земат предвид позитивните и негативните ефекти на киселата зелка – вели Георги Назаров, руски натуролог.
Голема количина сол се користи за кисела зелка, што не е здраво, особено затоа што се пие голема количина вода по оброкот.
Кога се внесува голема количина сол во телото, едно лице може да се разболи од зголемувањето на крвниот притисок, што во телото станува товар за бубрезите и се таложи во зглобовите и крвните садови.
Поради солта, вишокот течност се задржува и тешко се исфрла, а се нарушува односот на калиум и натриум, па затоа влијае на грчевите на мускулите, особено околу вратот и ‘рбетот.
Ако киселата зелка е веќе конзумирана, таа треба целосно да се отстрани од друга храна и оброци.
Немир во рацете и нозете често се јавува како резултат на нерамнотежа на калиум и натриум, што носи премногу сол.
Се повеќе истражувања укажуваат на поврзаност помеѓу употребата на сол во исхраната и појавата на некои видови карцином. Солта не се отстранува целосно од киселата зелка дури и со миење на лисјата пред употреба.
Значи, со кисела зелка, што е несомнено корисно, сепак треба да бидете внимателни.