Ако белото месо е вакво, не го јадете! Може да ве чини скапо

Сподели со своите пријатели

Погледнете ги знаците дека месото не е свежо и дека почнало да се расипува.

Loading...

Месото, особено пилешкото, е една од најкористените намирници, а за да може да уживате во неговиот вкус и корисни состојки, мора да биде свежо. Постојат знаци дека месото не е свежо и почнало да се расипува.

Експертите ве советуваат прво да го погледнете датумот на производство, датумот на истекување и земјата од која доаѓа месото, а потоа да го проверите врз основа на изгледот на месото: неговата боја, цврстина и мирис.

 

 

Боја на месо

Ако бојата на месото што го купивте е различна, темна или сивкаста, најверојатно не е свежа. Доброто пилешко најдобро ќе се препознае по коската на батакот, која мора да биде целосно бела.

Loading...

Мирис

Свежото месо обично има слаб мирис. Ако се чини дека пилешкото мириса кисело, расипано, најверојатно е веќе расипано.

Месна површина

Ако не можете да го почувствувате мирисот на месото затоа што е спакувано во продавница, постои начин да откриете дали е свежо. Допрете го со прстот, ако е свежо, не треба да има вдлабнатина. Исто така, важно е да се обрне внимание дали има слуз на површината на месото, бидејќи тоа укажува дека бактериите веќе се формирани.