ФАО предупредува на висок ризик од глад во целиот Појас Газа

Сподели со своите пријатели

Организацијата за храна и земјоделство на Обединетите нации (ФАО) предупреди на висок ризик од глад низ Појасот Газа се додека продолжат конфликтите и се ограничени големиот хуманитарен пристап, се вели во новиот извештај објавен од глобалната инцијатива Интегрирана фазна класификација за безбедност на храната (IPC).

Loading...

– Забележавме висок ризик од глад во текот на последните осум месеци поради немилосрдното бомбардирање и копнените операции, како и ограничениот пристап до оние на кои им е потребна итна хуманитарна помош, што имаше сериозни последици за целото население на Газа – соопшти ФАО. Главниот економист Максимо Тореро, коментирајќи ги најновите откритија на IPC на прес-конференција во Њујорк.

ПРОЧИТАЈТЕ И:  Израел во недела гласа за забрана на истакнување на палестинското знаме

Тој рече дека извештајот јасно покажува дека кога се подобри протокот и пристапот до храна и вода во северниот дел на Газа, ризикот од глад значително се намали, затоа решението е јасно, соопшти оваа организација на ОН.

Сепак, тој нагласи дека и покрај некои подобрувања во северните делови за време на периодот на анализа, ситуацијата е сè уште многу непредвидлива и критична, а секоја значајна промена може да доведе до брзо влошување на глад во Газа.

Тој додаде дека копнените операции, особено во северниот дел на Газа, продолжуваат со висок интензитет, предизвикувајќи принудно раселување и со тоа дополнително влошување на состојбата на социјалната и безбедноста на храната.

ПРОЧИТАЈТЕ И:  Најмалку две лица загинаа во напад на израелски дронови во близина на Газа

Новите податоци откриваат дека додека зголемените испораки на храна и услугите за храна обезбедени во северните провинции привремено ја ублажија ситуацијата со глад, ситуацијата во јужните провинции се влоши по обновените напади на почетокот на мај.

Според новиот извештај на IPC, околу 495.000 луѓе или 22 отсто од населението во моментов се соочуваат со катастрофална несигурност на храна (IPC фаза 5, катастрофа), додека речиси целото население – 2,15 милиони луѓе или 96 отсто – се соочува со кризни нивоа на акутна несигурност на храна или повисока (IPC фаза 3+).