Колку долго можат да стојат варените јајца?

Сподели со своите пријатели

После Велигден, остатоците често се влечат околу фрижидерот по празничната трпеза, а бидејќи би било добро да се фрли што помалку храна, обидете се да ги искористите тие остатоци во наредните денови.

Loading...

Тврдо варените јајца се многу хранливи и одлична опција за здрава ужина или како дел од урамнотежен оброк, а за повеќето луѓе оваа храна останува како вишок по празниците.

Сепак, она што изненадува е дека варените јајца имаат пократок рок на траење од свежите јајца.

Како правилно да чувате варени јајца?

За време на готвењето се отстранува заштитниот слој што ја обложува лушпата, што ги прави јајцата почувствителни на воздух и штетни микроорганизми.

Затоа, ладењето на варените јајца е исклучително важно кога станува збор за спречување на контаминација или расипување.

Нивното чување во фрижидер помага да се забави растот на бактериите бидејќи потенцијално опасните бактерии растат побавно на температури под 4 °C.

Варените јајца избегнувајте да ги чувате подолго време на собна температура и ставете ги во фрижидер по 2 часа варење.

 

Loading...

 

Исто така, најдобро е да ги чувате во картонска кутија или во херметички сад. Чувајте ги на внатрешната полица, а не на вратата, бидејќи честото отворање и затворање на фрижидерот може да предизвика температурни флуктуации на тоа место.

Најпрво може да забележите необичен мирис во фрижидерот каде што се чуваат тврдо варени јајца. Ова е последица на водород сулфид кој се формира при готвењето.

Сепак, тоа е нормално и безопасно, а мирисот обично испарува од нив во рок од неколку часа.

Конечно, не се препорачува замрзнување на тврдо варени јајца бидејќи и белките и жолчките стануваат цврсти и водени, што ги прави непријатно залак.

Боја на жолчка од јајце

Многу луѓе се загрижени дали жолчката од тврдо варено јајце има зеленикаво-сива боја. Сепак, тоа не значи дека јајцето се расипало.

Бојата на жолчката варира во зависност од времето на готвење и температурата. Кога јајцата се варат подолго време, жолчките стануваат побледи и на крајот добиваат зеленикаво-сива боја.

Loading...

Оваа боја се јавува кога ќе преварите јајце бидејќи предизвикува реакција на железото од жолчката со водород сулфид од белката.

Иако може да влијае на текстурата и вкусот во устата, безбедно е да се јаде, пишува „Healthline“.