Интересни факти за вистинските љубители на познатото кафе Еспресо

Сподели со своите пријатели

Вистинскиот љубител на кафе сигурно може со часови да ви раскажува за неговиот омилен вид еспресо и неговиот вкус, но доколку навистина го нарачате во вашето омилено кафуле, веројатно ќе добиете минијатурна шолја течност со чуден изглед, мирис и вкус.

Дури и големите љубители на еспресото ќе признаат дека понекогаш може да има ужасен вкус, но лошата репутација на овој пијалок е последица на недоволното разбирање и од клиентите и од професионалците. Во продолжение прочитајте неколку факти за еспресото кои ќе ги решат најчестите заблуди и ќе ви помогнат да одлучите да нарачате следниот пат кога ќе се најдете во кафуле.

 

 

Кога бил измислен, приоритет била брзината на подготовка

Времето на подготовка зависи од машината, како и од видот на кафето, но повеќето шолји еспресо се подготвуваат за помалку од 30 секунди.

Не постои правило за тоа каков мора да биде вкусот

Терминот еспресо всушност се однесува на општиот начин на подготовка на кафето, што значи дека има широк спектар на различни варијации кога станува збор за вкусот.

 

 

Можете да направите еспресо од секаков вид кафе

Машините за печење обично развиваат заштитна мешавина од кафе што (според нивната препорака) треба да се користи во машина за еспресо, но ниту еден вид кафе всушност не е „забранет“. Понекогаш кафулињата нудат неколку видови еспресо за да се нагласат различните вкусови (на пр. едното со чоколаден вкус, а другото со овошенвкус ), но главно нема да најдете повеќе од две или три опции бидејќи различни видови кафе бараат различни начини на печење. .

Добро промешајте го пред консумација

Понекогаш ќе видите крем во шолја еспресо, кој се создава кога маслата од кафе (под притисок) се комбинираат со топла вода. Тешко е да се каже дали кремот е знак за добра или лоша подготовка, но бидејќи е речиси секогаш горчлив, задолжително промешајте го пред да го консумирате.

 

 

Иако не е потребно, повеќето луѓе брзо го пијат еспресо

Некои келнери ќе ви кажат дека имате точно 15 секунди пред да застари еспресото, но не е неопходно да се пие веднаш по подготовката. Ако е премногу жешко, всушност нема да го почувствувате неговиот полн вкус, затоа слободно почекајте прво да се олади малку.

Еспресото не е популарна нарачка, но е популарна состојка

Чистото еспресо генерира само мал дел од приходите за повеќето кафулиња (околу 1-3% од вкупните нарачки), но сепак е главна состојка во пијалоците на база на млеко, како што се кафето со млеко и капучино. Слаткиот вкус на млекото може да го покрие лошиот вкус на кафето.