Есенска бомба за имунитетот: Пченката има многу здрави состојки, но не претерувајте

Сподели со своите пријатели

Пченката е една од најдобрите есенски намирници која помага при многу заболувања. Сепак, постои еден услов.

Loading...

На возрасните им се препорачува да јадат две коцки пченка дневно, што е приближно 200 грама од оваа популарна есенска храна. Делот за деца е половина помал – 100 грама или едно парче. Се што е надвор од тоа не се препорачува бидејќи овој зеленчук тешко се вари и може да предизвика надуеност и проблеми со цревата, пишува Мондо.

„Пченката е добра за имунолошкиот систем, кожата, содржи многу витамини – А, Б, Е, Ц. Се разбира, ова не се однесува на конзервирана пченка која е натоварена со шеќер. Се готви пченка која е многу корисно за здравјето “, вели ендокринолог и нутриционист Татјана Бочарова.

 

 

Ви помага да изгубите тежина

Пченката има само 90 калории на 100 грама и околу два грама маснотии кога се јаде без масло.

Loading...

„Житото содржи околу три грама влакна, кои го ублажуваат гладот ​​и ги чистат цревата. Во мали количини, пченката е добра за варење”, нагласи д -р Татјана.

Го намалува притисокот

Витаминот Б3, кој се наоѓа во пченката, влијае на циркулацијата и ги проширува крвните садови, што го намалува крвниот притисок.

„Овој зеленчук има многу калиум (270 милиграми на 100 грама), што исто така го намалува крвниот притисок. Меѓутоа, овој ефект целосно ќе исчезне ако јадете варена пченка со многу сол – тогаш течноста се задржува во телото, што е штетно за луѓето кои страдаат од хипертензија “, предупреди докторот.

 

 

Го забавува стареењето

Loading...

Пченката содржи каротеноиди. Тоа е антиоксиданс кој го забавува стареењето и го спречува воспалението.

„Пченката е добра за видот, исто како тиквата или морковот. Исто така, ги одложува промените поврзани со стареењето, на пример, го намалува ризикот од катаракта”.