Кога размислувате за пржење храна, дали ви се крева косата кога ќе го чистите маслото што прскало за време на подготовката?
Постои едноставен трик за да се спречи ова прскање, и ретко кој го знае тоа.
Трикот за да го спречите ова е да додадете малку сол во тавата штом ќе го додадете маслото, пред да се загрее.
Покрај тоа, добро исушете ги состојките пред да ги натопите состојките. Исто така, важно е храната што ја ставате на загреаното масло да не е влажна (тоа е комбинацијата на влага и топло масло што води до прскање). Исушете ги и лесно, со помош на шпатула, спуштете ги во тавата, од што е можно помала височина.
За да може вашата кујна да биде што е можно почиста по пржењето, важно е тавата да не биде премногу плитка. Значи, користете подлабока или, уште подобро, шерпа.