Ја нарекуваат билка на бесмртноста: Ги смирува нервите, го подобрува варењето и го освежува здивот

Сподели со своите пријатели

Во легендите, анасон честопати се поврзува со поимот бесмртност.

Според грчката митологија, Прометеј украл оган од боговите криејќи го во шупливо стебленце од анасон.

Анасон (Foeniculum vuglaris) е медитеранско повеќегодишно растение од семејството на јаглика и се користи во векови и во кулинарски деликатеси и во медицински цели. Расте диво во медитеранската област, но се одгледува и комерцијално.

Фабриката се состои од луковици, стебла, лисја, цвеќиња и семиња и сите делови се јадат. Тоа е едно од четирите растенија кои даруваатт семе за зачини. Семето од анасон спаѓа во групата зачини кои се ладат.

Има сладок, малку лут вкус кој потсетува на семе од анис. Тој е одличен извор на витамин Ц, диетални влакна, калциум, магнезиум и железо.

 

 

Чај од анасон за подобро варење и поквалитетно мајчино млеко

Во Ајурведата, семето од анасон се смета за еден од најдобрите зачини за варење, што го зајакнува агни (дигестивен оган), ја намалува подуеноста и ги запира грчевите. Поради овие својства, го има во разни мешавини на чај, па дури се препорачува и како благ пијалок за бебиња кои страдаат од грчеви.

Според ајурведскиот рецепт, конзумирајте една лажичка печени семки од анасон после јадење. За проблеми со мочниот меур се советува чај со семе од коријандер, а добар е и како тоник за смирување на нервите. Традиционалната кинеска медицина слично ја промовира употребата на семе од анасон, нагласувајќи дека го регулира и ја усогласува работата на желудникот и го подобрува апетитот.

 

 

Низ историјата, кинеските лекари го користеле во топли облоги за каснување од змија, за болки во ушите или како стомачни облоги за болка. По породувањето, на мајките им се препорачува чај од анасон со малку цимет за да се стимулира лактацијата.

Бидејќи семето има стимулативни ефекти, кинеските лекари советуваат да се конзумира во мали количини наутро, а бремените жени треба да ја избегнуваат затоа што ја стимулира матката.

Семето од анасон е неопходна состојка во кинеската мешавина од 5 зачини, некои индиски мешавини и широко се користи во кујните на Блискиот исток и Медитеранот. Во индиски и пакистански ресторани, традиционално се служи на крајот од оброкот, не само за подобро варење, туку и како освежувач на здивот.

Leave a Reply