Ако сакате лесен оброк со месо и зеленчук што ќе ве засити, тогаш пробајте ја оваа супа. Нема ништо повкусно, а ручек ќе имате и следниот ден
Состојки:
500 гр јунешко месо, 100 гр кромид, 120 гр морков, 20 гр пашканат, 15 гр целер, 420 гр компир, 450 гр грашок, сол, бибер, оригано, ким, ловоров лист, магдонос, 2 литри вода + вода за чорба и брашно, зејтин или масло, 1 лажица брашно, 1 јајце, 2 лажици павлака, 1 лажичка сенф.
Подготовка:
Исечкајте го кромидот, пржете и засолете. Исечете го месото на коцки, а потоа додадете во кромидот. Додадете сол и бибер, а потоа додадете оригано, ким и промешајте. Кога месото е пржено, додадете малку вода. Врие околу еден час. Исецкајте го морковот, пашканатот, целерот, компирот и грашокот, а потоа додадете ги во месото. Додадете сол и вриејте 5 минути. Додадете вода (2 л). Кога врие, варете покриено уште 40 минути. Измешајте го брашното со малку топла вода, а потоа додадете во супа, забиберите. Промешајте и варете уште 10 минути.
Додадете сол во јајцето, додадете павлака и сенф, па соединете. Во тој сад додадете неколку коцки супа и мешајте цело време. Потоа додадете ја оваа смеса во супата и повторно добро измешајте. Додадете повеќе ако е потребно. Украсете со малку свеж першун.