Ако адаптогените сè уште не се пронајдени на вашиот „здравствен радар“, време е да го промените тоа, бидејќи придобивките се повеќекратни.
Што се адаптогени?
– Во изминатите неколку години, терминот адаптоген започна редовно да се појавува на сцената за велнес, храна и здравје. Тоа е термин кој се однесува на група растенија, билки, зачини и корени, кои имаат заедничко својство за поддршка на организмот во борбата против стресот – вели нутриционистката Лола Бигс, Togertherhealth.co.uk.
Бонус е дека адаптогените можат да ја зајакнат природната одбрана на телото. Ако сè уште не сте ги сретнале, препорачуваме да започнете со една од следниве три.
Ашваганда – адаптоген кој го зема кортизолот во рамнотежа
Ова растение е супер моќен адаптоген, најпознат по балансирање на нивото на кортизол.
„Кортизолот е познат како хормон на стрес затоа што нашите надбубрежни жлезди го лачат како одговор на стресот“, вели Кетрин Данзеј, основач на британскиот бренд за супменети- Rejuvented.
Една студија покажала намалување на нивото на кортизол за дури 30% и намалување на стресот за 69% во период од 60 дена во текот на кој испитаниците ја користеле оваа билка.
Обидете се: Капсули Ашваганда, Хималаи
Моринга – адаптоген кој ја зголемува отпорноста на стрес
– Покрај богатството со хранливи материи, ова растение, кое се користи во традиционалната ајурведска медицина веќе 2.000 години, доби статус на адаптоген поради неговата способност да ја зголеми отпорноста на стрес, без разлика дали е стрес предизвикувач на физички , хемиска или биолошка природа – вели Сабхир Даја, коосновач на здравствената платформа victoriahealth.com.
Тоа му помага на телото да ја врати рамнотежата, а во исто време не се меша со нормалните телесни функции. Добро е да се користи во овој период од годината. Не само што помага во борбата против стресот, туку го зајакнува имунитетот, го зголемува нивото на енергија, ја подобрува циркулацијата и многу повеќе.
Обидете се: Органски моринга во прав, ДТЦ
Реиши печурки – адаптогени за долговечност
Реиши печурките, адаптогени со потекло од југ, историски се знае дека влијаат на здравјето и долговечноста.
– Реиши печурките се широко користени за зајакнување на имунолошкиот систем, користејќи ги нивните моќни антиоксидантни, антимикробни и антиинфламаторни својства. Сето ова ги прави идеална храна за зимските месеци – вели Серена Коан, нутриционист во БАНТ.
Покрај тоа, тие го подобруваат спиењето, и имаат корисен ефект врз здравјето на срцето и ја зајакнуваат отпорноста на телото на стрес.
Обидете се: Дехидрирани реиши печурки во лисја, Biospice.