За жал, многу вкусни намирници се и многу лоши за здравјето. Тие се создадени за да го одржуваат вкусот што природно го посакуваме – и шеќерот – во количина што едноставно не е природна.
Во вториот случај, пакувањето или методот на одгледување на храната го носи нашето здравје.
Намирници поволни за здравјето и работата на белите дробови
Ова се намирници која луѓето многу ги консумираат и може да предизвикаат рак. Нека не ве лажат големите производители на храна, вашето здравје е на прво место.
Всушност, оваа храна ја стимулира киселоста на телото, што е идеална основа за појава на болеста.
Пуканки од микробранова печка
Пуканките се инаку релативно здрава храна, но жално е што најчестиот начин за подготовка на пуканките е многу нездрав. Вреќичките за микробрановите печки се обложени со киселина, што се покажа дека предизвикува рак на бубрезите, црниот дроб, панкреасот и тестисите.
Вештачки сокови
Знаеме дека соковите се инаку нездрави бидејќи содржат многу шеќер кој придонесува за воспалените, отпорност на инсулин и зголемување на телесната тежина. Тие исто така можат да содржат разни хемикалии кои го зголемуваат риизкот од рак.
7 јадења кои го намалуваат холестеролот
Конзервирана храна
Проблемот со конзервирана храна е складирањето. Скоро сите лименки се обложени со бифенол-А, што предизвикува рак. Особено се опасни киселите намирници као зелка која поради својата киселост лесно впива бисфенол. Гответе свежа или замрзната храна или храна што не содржи ВРА.
Чипс од компир може да предизвика рак
Не само што е полно со соли и масти, туку содржи и вештачки бои и вкусови што телото не ги препознава како храна.
Преработено, сушено и црвено месо
На оваа листа спаѓаат хамбургери, виршли, хот-догови, колбаси и друго црвено месо. Обработената смеса содржи нитрат, што е одлично за изгледот на свежината, но може да предизвика рак.
Алохолот може да го оштети видот
Сушеното месо е опасно, бидејќи со сушењето го апсорбира катранот на себе. Се покажа дека срцевиот ритам го зголемува ризикот од рак за 22%.
Лосос од фарма
На телото му се потребни омега-3 масти кои ги има во рибите, но одгледуваните животни јадат храна полна со пестициди, хемикалии, антибиотици и други канцерогени материи. Месото од лососот на тој начин станува полно со разни канцерогени супстанции. За жал, скоро 60% од понудата на многу делови на пазарот се одгледува во фарми.
Кората од мандарина – лек за кашлица
Алкохол
Намалената потрошувачка е во ред, но премногу алкохол го зголемува ризикот од рак на устата, хранопроводот, црниот дроб, дебелото црево, ректумот и градите. Се разбира, потрошувачката на алкохол е втора по големина причина за рак во светот (тутунот е прва). По менопаузата, ризикот е уште поголем. Не пијте повеќе од една чаша на ден.
Топли пијалаци
Можеби веќе сте депримирани затоа што вам многу драги намирници, всушност се штетни за здравјето, затоа ќе завршиме со нешто што е лесно да се избегне. Многу топли пијалаци можат да го оштетат вашиот хранопровод и да доведат до рак на грлото.
Знаци кои укажуваат дека на вашиот организам му недостасува сол
Но, што е толку жешко? Па, научниците тврдат дека е претопло околу 65 степени, па затоа можеби ќе се запрашате – кој всушност пие толку топли пијалаци?
За жал, многу од овие намирници се дел од нашата секојдневна исхрана. Можеби е тешко да ги избегнеме, особено ако ни помагаат кога сме имале тежок ден.