Покрај вообичаеното верување на луѓето дека чајот може да ги излечи сите заболувања, пронајдени се значајни докази што можат да го потврдат тоа. Ова е особено точно кога се испитува ефектот на чајот врз здравјето на мозокот.
Новата студија спроведена од Националниот универзитет во Сингапур (НУС) открила дека редовните чајни костимали имаат подобро организирани мозочни региони отколку што пијат чај.
Подобро организираните региони на мозокот се поврзани со здрава когнитивна функција која ги штити луѓето од менталниот пад поврзан со стареењето. За да ги проучат детално придобивките од пиењето чај, истражувачите од Универзитетот за високо образование, во соработка со Универзитетот во Есекс и универзитетот Кембриџ, анализирале податоци за невровизирање на 36 возрасни лица над 60 години.
Покрај консумирањето чај, истражувачите анализирале и фактори поврзани со учесниците, како што се здравјето, животниот стил и психолошката благосостојба.
Наодите во научното списание „Ејџинг“ откриле дека учесниците кои консумирале зелен или црн чај најмалку четири пати неделно 25 години, имале мозочни региони кои биле „повеќе меѓусебно поврзани“ од оние што не пиеле ваков вид чај.
„Нашите резултати беа првиот доказ за позитивното влијание на пиењето чај врз структурата на мозокот, како и дека редовното конзумирање чај има заштитен ефект против падот на мозочните организации поврзани со стареењето“, рече Фенг Леи, водач на тимот за истражување.
За понатамошно објаснување на важноста на функционирањето на мозочните региони, Фенг ја спореди функционалноста на мозокот со ефикасноста на протокот на сообраќај.
„Земете сообраќај како пример. Размислете ги регионите на мозокот како дестинации, додека врските помеѓу мозочните региони се патишта. Кога патниот систем е подобро организиран, движењето на возилата и патниците е поефикасно и користи помалку ресурси. Слично на тоа, кога врските помеѓу мозочните региони се подобро регулирани обработката на информации може да се направи поефикасно “, рече Фенг.
Во иднина, тим истражувачи планира да ги испита ефектите што чајот и биоактивните соединенија што се наоѓаат во чајот ги имаат врз когнитивните способности. Покрај здравјето на мозокот, консумирањето чај, особено зелениот, е поврзано со помал ризик од срцеви заболувања, рак и дијабетес.