витамини

orange and green vegetables on brown wooden table

Сподели со своите пријатели

Витамин Ц Подложни на инфекции, изразени вени, модринки, склоност на крварење се знаци за недостаток на витамин Ц во телото. Помалку може да се појави при физичка активност и психички напор, за време на бременоста и доење,и кај инфекции. Loading… Недоволно внесување на витамин Ц може да доведе до недостатокПрочитај повеќе

red green and yellow chili peppers and green chili peppers

Сподели со своите пријатели

Научниците од Кинескиот Универзитет Женгжу тврдат дека кај  лицата склони кон кардиоваскуларни болести и кај повеќето семејни случаи на мозочни удари и инфаркт еден од најефикасните начини на превенција е земањето на витаминот Б како додаток. Loading… Тие анализирале 14 клинички студии и утврдиле дека додатокот од Б витамин просечноПрочитај повеќе

Сподели со своите пријатели

Иако на почетокот не го забележуваме, недостаток на витамини влијае на нашето тело и може да не доведе до сериозни проблеми. Loading… Особено треба да внимаваме кога сме на диета. Исфрлањето група намирници брзо ќе доведе до проблеми. Затоа се советува да земаме витамини како додаток во исхраната кога исфрламеПрочитај повеќе

Сподели со своите пријатели

Витамини се како генерали, има малку од нив, но тие се многу важни, најчесто неопходни и без нив, телото би се распаднало. Loading… Овие микроелементи им помагаат на ензимите да направат милиони хемиски реакции поврзани со растот, развојот и закрепнувањето непречено. Витамините се поделени во две групи, растворливи во мастиПрочитај повеќе