штрајк

Сподели со своите пријатели

Одлуката да се продолжи со генералниот штрајк, а децата да губат настава пред самиот крај на учебната година и да не се згрижуваат во градинките прави ненадоместлива штета на сите нас и на државата. Секој изгубен ден и час од образовниот процес е на директна штета на учениците и никојПрочитај повеќе

Сподели со своите пријатели

Претседателот на Владата на Република Северна Македонија Димитар Ковачевски одлуката на СОНК да ја одбие понудата за покачување на платите во образованието и предучилишното згрижување го оценува како ненадоместлива штета во образованието на учениците и отежнување на секојдневието на родителите. Loading… Во продолжение на ова соопштение во го пренесуваме текстотПрочитај повеќе

Сподели со своите пријатели

Учениците од утре нема да се вратат во училишните клупи. Loading… СОНК не ја прифати понудата за зголемување на платите на наставниците на 10 проценти. Утре учениците нема да се вратат на училиште, а градинките ќе згрижуваат само деца чии родители нема каде да ги остават. – Понудата не еПрочитај повеќе

Сподели со своите пријатели

Владата и претседателството на СОНК, придружено со претставници на дел од регионалните одбори на синдикатот во текот на претстојниот викенд остануваат во комуникација за да се најде взаемно прифатливо и достоинствено решение за одредено зголемување на платите во образованието и предучилишното воспитување и згрижување. Loading… На состанокот во Владата, претставенаПрочитај повеќе

Сподели со своите пријатели

Aпелирам до сите општествени чинители, а особено до СОНК и до наставниците, кога носат одлуки и постапуваат да се водат од најдобрите интереси на учениците. Да им овозможиме на учениците навремено да ја завршат учебната година и да ја почнат подготовката или реализацијата на веќе зацртаните планови за иднината. ТоаПрочитај повеќе

Сподели со своите пријатели

Вработените во образованието и во детската заштита и воспитание се базата за развој на општеството и квалитетен човечки потенцијал. Затоа еден од врвните приоритети на Владата е континуиран раст на платите на наставниците и воспитувачите и негователите, на кое работиме и ќе продолжиме да работиме. Loading… Со конструктивен дијалог соПрочитај повеќе

Сподели со своите пријатели

Просветните работници од 21 основно и средно училиште во Куманово и од првата и втората смена денеска се приклучија на генералниот штрајк кој го организира СОНК, соопштија денеска од основните синдикални организации и од секторот за образование од Oпштина Куманово. Loading… Раководителот на секторот, Александар Јовановиќ на денешната прес-конференција речеПрочитај повеќе

Сподели со своите пријатели

Кумановската градинка „Ангел Шајче“ денеска продолжи со своите текови активности во сферата на грижа и заштита на децата и покрај штрајкот организиран од СОНК, кој освен училиштата ги опфаќа и градинките. Loading… Како што појасни директорката на установата Марина Алексовска денеска 350 дечиња биле згрижени во неколкуте објекти на градинката,Прочитај повеќе