образование

Сподели со своите пријатели

Одлуката да се продолжи со генералниот штрајк, а децата да губат настава пред самиот крај на учебната година и да не се згрижуваат во градинките прави ненадоместлива штета на сите нас и на државата. Секој изгубен ден и час од образовниот процес е на директна штета на учениците и никојПрочитај повеќе

Сподели со своите пријатели

Претседателот на Владата на Република Северна Македонија Димитар Ковачевски одлуката на СОНК да ја одбие понудата за покачување на платите во образованието и предучилишното згрижување го оценува како ненадоместлива штета во образованието на учениците и отежнување на секојдневието на родителите. Loading… Во продолжение на ова соопштение во го пренесуваме текстотПрочитај повеќе

Сподели со своите пријатели

Учениците од утре нема да се вратат во училишните клупи. Loading… СОНК не ја прифати понудата за зголемување на платите на наставниците на 10 проценти. Утре учениците нема да се вратат на училиште, а градинките ќе згрижуваат само деца чии родители нема каде да ги остават. – Понудата не еПрочитај повеќе

Сподели со своите пријатели

Владата и претседателството на СОНК, придружено со претставници на дел од регионалните одбори на синдикатот во текот на претстојниот викенд остануваат во комуникација за да се најде взаемно прифатливо и достоинствено решение за одредено зголемување на платите во образованието и предучилишното воспитување и згрижување. Loading… На состанокот во Владата, претставенаПрочитај повеќе

Сподели со своите пријатели

Aпелирам до сите општествени чинители, а особено до СОНК и до наставниците, кога носат одлуки и постапуваат да се водат од најдобрите интереси на учениците. Да им овозможиме на учениците навремено да ја завршат учебната година и да ја почнат подготовката или реализацијата на веќе зацртаните планови за иднината. ТоаПрочитај повеќе

Сподели со своите пријатели

Вработените во образованието и во детската заштита и воспитание се базата за развој на општеството и квалитетен човечки потенцијал. Затоа еден од врвните приоритети на Владата е континуиран раст на платите на наставниците и воспитувачите и негователите, на кое работиме и ќе продолжиме да работиме. Loading… Со конструктивен дијалог соПрочитај повеќе

Сподели со своите пријатели

Просветните работници од 21 основно и средно училиште во Куманово и од првата и втората смена денеска се приклучија на генералниот штрајк кој го организира СОНК, соопштија денеска од основните синдикални организации и од секторот за образование од Oпштина Куманово. Loading… Раководителот на секторот, Александар Јовановиќ на денешната прес-конференција речеПрочитај повеќе

Сподели со своите пријатели

Сите основни и средни училишта на подрачјето на Општина Куманово доставиле известување дека утре ќе се приклучат на штрајкот кој го организира СОНК, а со кој бараат зголемување на платите на вработените во воспитно-образовниот процес. Loading… Од Секторот за образование при Општина Куманово за Кумановски Муабети велат дека добиле известувањеПрочитај повеќе

Сподели со своите пријатели

Вкупно 23 милиони денари ќе им недостасуваат на основните и средните училишта во Куманово за да можат да си ги платат сметките за струја и гас кои се сѐ повисоки. Loading… Ова стои во информмацијата која денеска надлежните служби од Општина Куманово го доставија до Советот по основ на побаранаПрочитај повеќе

Сподели со своите пријатели

Имаме многу јасен закон во однос на организирање на штрајк во сите делови. Училиштата, МОН, Општините кога се работи за основно образование треба да го организираат работниот процес, бидејќи децата мора да имаат образование, особено што излеговме од период на пандемија скоро по 2 години каде што децата мораа даПрочитај повеќе