Кристалина Георгиева

Сподели со своите пријатели

Извршниот одбор на Меѓународниот монетарен фонд (ММФ) го заврши првиот преглед на програмата за заем на Украина од 15,6 милијарди долари, дозволувајќи му на Киев веднаш да повлече уште 890 милиони долари за да го поткрепи својот буџет додека започнува голема офанзива против руската инвазија. Loading… Според ММФ, Украина постигнаПрочитај повеќе

Сподели со своите пријатели

Извршната директорка на Меѓународниот монетарен фонд (ММФ), Кристалина Георигиева, изјави дека проблемите на светската економија не можат да се сведуваат само на висока инфлација и бавен раст и предупреди дека на светот му претстојат уште неколку тешки години. Loading… Годинава се очекува светската економија да порасне за 2,8 отсто. МинататаПрочитај повеќе

Сподели со своите пријатели

Меѓународниот монетарен фонд (ММФ) очекува слаб економски раст и во следните неколку години, изјави извршната директорка Кристалина Георгиева, предупредувајќи дека активноста забавува во 90 отсто од индустријализираните земји, пренесува Хина. Loading… „Растот сѐ уште е историски слаб и историски слаб ќе биде и на среден рок“, рече Георгиева. Индија иПрочитај повеќе

Сподели со своите пријатели

Прогнозите за глобалната економија веќе не се толку лоши, изјави извршната директорка на Меѓународниот монетарен фонд (ММФ), Кристалина Георгиева. Loading… Таа изјави дека американската економија најверојатно ќе избегне рецесија, додека Кина ги укина строгите мерки за борба против Ковид. „Проценките за оваа година не се толку лоши, но не сеПрочитај повеќе

Сподели со своите пријатели

Одборот на извршни директори на Меѓународниот монетарен фонд (ММФ) во петокот одобри итен заем од 1,3 милијарди долари за Украина за да обезбеди дополнително финансирање за да и помогне на земјата да ја одржи својата економија додека се бори против руската инвазија. Loading… Парите ќе дојдат од новата програма заПрочитај повеќе

Сподели со своите пријатели

Суровата зима може да доведе до социјални немири во Европа, каде рускиот напад врз Украина веќе доведе до страшни економски последици и страв од рецесија, изјави генералната директорка на Меѓународниот монетарен фонд (ММФ), Кристалина Георгиева. Loading… Таа рече дека сегашната ситуација значи дека Европската централна банка треба внимателно да јаПрочитај повеќе