Јетон Шаќири

Сподели со своите пријатели

Околу три милиони евра потроши државата за целосна реконструкција на Државното средно училиште и Регионален центар за стручно образование и обука „Киро Бурназ” во Куманово. Loading…     Денеска на првиот училишен ден, училиштето го посети државниот врв предводен од премиерот Димитар Ковачевски.     Ковачевски направи увид во реновиренитеПрочитај повеќе

Сподели со своите пријатели

Премиерот Димитар Ковачевски денеска од 10 часот првиот училишен ден ќе го помине во Државното средно училиште „Киро Бурназ“ во Куманово. Loading… Друштво на Ковачевски денеска ќе му прават министерот за образование и наука Јетон Шаќири и министерот за внатрешни работи Оливер Спасовски. Повод за посетата на државниот врв еПрочитај повеќе

a sign with white text

Сподели со своите пријатели

Надлежните институции во Македонија на чело со Министерството за образование и наука и Министерството за внатрешни работи ги разгледуваат можностите како да се ограничи користењето на ТикТок во земјава. Loading… Според пишувањата на националните медиуми, полицијата анализира видеа на ТикТок кои не се соодветни за возраста на децата, а соПрочитај повеќе

Сподели со своите пријатели

За да продолжиме да градиме мирна и хармонична училишна средина, во која врсничкото насилство нема да биде тема, потребна е поддршка од сите општествени чинители. Министерството е носител на политиките, но без учество во нивното креирање и имплементација на другите засегнати институции, самите образовни установи, експертската јавност и конечно наПрочитај повеќе

Сподели со своите пријатели

Во 13:00 часот во просториите на Министерството за образование и наука, министерот за образование и наука Јетон Шаќири ќе оствари средба со повеќе претставници на академската и експертската заедница во чиј фокус ќе биде безбедноста во училиштата и спречувањето насилство помеѓу младите. Loading… По средбата, како што информираат од МОН,Прочитај повеќе

Сподели со своите пријатели

Траат процедурите за санација на покривот на кумановското Основно училиште „Браќа Миладиновци“, соопшти денеска министерот за образование и наука Јетон Шаќири при посетата на Куманово, во рамки на кампањата „Учи паметно, работи стручно“. Тој очекува и целосна документација за изградба и на Гимназијата „Сами Фаршери“. Loading… Министерот се надева декаПрочитај повеќе

Сподели со своите пријатели

Промоцијата и подигнувањето на квалитетот на средното стручно образование во државава преку унапредување и проширување на концептот на учење преку работа во компании, ќе биде во фокусот на работата на Министерството за образование и наука во следните неколку месеци, а поддршка за постигнување на поставените цели е обезбедена од ВладатаПрочитај повеќе

Сподели со своите пријатели

Министерот за образование и наука Јетон Шаќири во рамките на билатералната седница помеѓу владите на Република Северна Македонија и Република Албанија, потпиша два Меморандума и една Програма за соработка со неговата колешка, министерката за образование и спорт Евис Куши. Loading… Првиот меморандум се однесува за соработка меѓу Министерството за образованиеПрочитај повеќе

Сподели со своите пријатели

Aпелирам до сите општествени чинители, а особено до СОНК и до наставниците, кога носат одлуки и постапуваат да се водат од најдобрите интереси на учениците. Да им овозможиме на учениците навремено да ја завршат учебната година и да ја почнат подготовката или реализацијата на веќе зацртаните планови за иднината. ТоаПрочитај повеќе

Сподели со своите пријатели

Став на Владата и на Министерството за образование е дека зголемување на платите на наставниците треба да има и дека низ преговори треба да се утврди најдобриот начин тоа да се направи. Истовремено, кажавме дека од прекин на работа во чувствителна дејност како што е образованието, губат сите – иПрочитај повеќе