Гоце Делчев

Сподели со своите пријатели

Во дворот на кумановската Гимназија денеска беа одбележани 120 години од смртта на патронот Гоце Делчев и 77 години од основањето на оваа училиште. Loading…     Бројни делегации меѓу кои градоначалникот Максим Димитриевски, Советот на Општина Куманово, здруженија, политички партии и граѓани положија свежо цвеќе пред училишната биста. –Прочитај повеќе

Сподели со своите пријатели

Гоце Делчев, македонски револуционер и национален херој е роден на 4 февруари 1872 во с. Кукуш, а загинал на 4 мај 1903 година во с. Баница. Loading… Тој се смета за апостол, идеолог, организатор и водач на македонското револуционерно националноослободително движење кон крајот на 19. и почетокот на 20. век.Прочитај повеќе

Сподели со своите пријатели

Седумнаесетметарски мурал на Гоце Делчев ќе го краси објектот на кумановската Гимназија која го носи името на овој револуционер. Loading… Зад идејата стојат младите уметници од здружението „Форма Куманово“: Младен Трендевски, Дарко Трајковски, Дејвид Стоилковски и Горан Стојанов. – Идејава е наша „Форма Куманово“, пред една година се роди, дојдовмеПрочитај повеќе

Сподели со своите пријатели

Градоначалникот на општина Куманово Максим Димитриевски информира дека во тек е изработка на уникатен мурал на зградата на средното општинско училиште гимназија „Гоце Делчев“ – Куманово. Loading…     „Денеска во кумановската гимназија „Гоце Делчев“ се изработува мурал на нашата гордост, истакнатиот македонски револуционер и великан Гоце Делчев. Гоце еПрочитај повеќе

Сподели со своите пријатели

Владата, на денешната седница донесе и заклучоци во врска со одбележувањето на 4-ти февруари, денот на раѓањето на Гоце Делчев. Loading… Задолжено е Министерството за внатрешни работи да ги преземе сите мерки за обезбедување на реализацијата на настанот, согласно со препораките од надлежните служби соопштени на вчерашната седница на СоветотПрочитај повеќе

Сподели со своите пријатели

Денеска се одбележуваат 146 годинии од раѓањето на македонскиот херој и револуционер Гоце Делчев. По тој повод општинска делегација предводена од градоначалникот Максим Димитриевски денеска положи свежо цвеќе на бистата на македонскиот револуционер Гоце Делчев во дворот на Гимназијата која го носи неговото име.   Loading…   Делчев е македонскиПрочитај повеќе