Џејмс Веб

Сподели со своите пријатели

Најновата снимка снимена со вселенскиот телескоп Џејмс Веб покажува дел од центарот на нашата галаксија со невидени детали, вклучително и претходно непознати феномени кои астрономите допрва треба да ги објаснат. Loading… Регионот за формирање на ѕвезди познат како „Стрелец Ц“ се наоѓа на околу 300 светлосни години од масивната црнаПрочитај повеќе

Сподели со своите пријатели

Уран и неговите прстени беа снимени со исклучителни детали, заедно со облаците и поларната капа, благодарение на телескопот Џејмс Веб на НАСА (JWST). Loading… Прстените на Уран обично тешко се гледаат со повеќето телескопи бидејќи темните карпи и прашина што ги сочинуваат рефлектираат малку сончева светлина. Досега, само два телескопаПрочитај повеќе

Сподели со своите пријатели

Претходно оваа година, егзопланетата WASP-39b стана првата планета надвор од Сончевиот систем во која беше откриен јаглерод диоксид (CO2) во нејзината атмосфера. Loading… Меѓутоа, тој гасен џин, кој е оддалечен околу 700 светлосни години од нас, се покажа како вистинско егзопланетарно богатство откако вселенскиот телескоп Џејмс Веб (JWST) на НАСАПрочитај повеќе

Сподели со своите пријатели

Научниците објавија нови снимки од Јупитер – најголемата планета во Сончевиот систем. Loading… Сликите направени од вселенскиот телескоп Џејмс Веб во јули покажуваат невидени погледи на северната и јужната светлина на Јупитер и вртливата поларна маглина. Тие ќе им дадат на научниците уште повеќе информации за внатрешниот живот на Јупитер,Прочитај повеќе