Телескопот Џејмс Веб за прв пат детално нуди разгледување на атмосферите на егзопланети

Сподели со своите пријатели

Претходно оваа година, егзопланетата WASP-39b стана првата планета надвор од Сончевиот систем во која беше откриен јаглерод диоксид (CO2) во нејзината атмосфера.

Loading...

Меѓутоа, тој гасен џин, кој е оддалечен околу 700 светлосни години од нас, се покажа како вистинско егзопланетарно богатство откако вселенскиот телескоп Џејмс Веб (JWST) на НАСА го фокусираше погледот кон него.

Длабинската анализа на податоците од JWST им даде на научниците апсолутен златен рудник од информации и најдетален поглед на атмосферата на егзопланета досега.

Резултатите од споменатата анализа вклучуваат информации за облаците на споменатата егзопланета, односно првото директно откривање на фотохемија во атмосферата на егзопланета и речиси целосен попис на хемиската содржина на атмосферата, што исто така открива индиции за историјата на формирање на егзопланетата.

Сите овие големи откритија беа објавени во пет труда во научното списание Nature и го отвораат патот за конечно откривање на хемиски знаци на живот надвор од Сончевиот систем.

Најава за неверојатната наука која доаѓа

Овие рани набљудувања најавуваат поневеројатна наука што доаѓа со JWST.

– Го проверивме телескопот за да ги тестираме перформансите и беше речиси беспрекорен, дури и подобар отколку што се надевавме, вели астрофизичарката Лаура Крајдберг, директорка на Институтот за астрономија Макс Планк во Германија.

JWST е најмоќниот вселенски телескоп кој некогаш бил лансиран. Со три од четирите инструменти, доби детален инфрацрвен поглед на ѕвездата WASP-39.

Loading...

Научниците потоа почнаа да ги анализираат шарените кодови. Прво беше списокот на молекули присутни во атмосферата на WASP-39b.

Покрај споменатиот јаглерод диоксид, откриени се водена пареа, натриум и јаглерод моноксид.

Метанот не е откриен во атмосферата на планетата, што значи дека металноста на WASP-39b е поголема од онаа на Земјата.

Односот на јаглеродот и кислородот сугерира дека оваа егзопланета се формирала многу подалеку од својата ѕвезда-домаќин отколку онаму каде што моментално орбитира, а нејзината сегашна орбита трае четири дена.

А моделирањето и податоците од набљудувањето сугерираат дека небото на егзопланетите е населено со повремени облаци, но не со вода, туку со силикати и сулфити.

Набљудувањата на крајот открија присуство на соединение наречено сулфур диоксид.

Во Сончевиот систем, на карпестите светови како што се Венера и Јупитеровата месечина Јо, сулфур диоксидот е резултат на вулканска активност.

Но, во гасовитите светови, сулфур диоксидот има поинаква приказна за потеклото и се формира кога водородниот сулфид се разложува со светлина на неговите составни делови, а добиениот сулфур оксидира.

Loading...

Хемиските реакции предизвикани од фотоните се познати како фотохемија и влијаат на вселувањето, стабилноста на атмосферата и формирањето на аеросоли.

Очекувањата се исполнија

Според тоа, WASP-39b веројатно нема да може да се живее за живот како што го знаеме од повеќе причини, вклучувајќи, но не ограничувајќи се на неговата топла температура и гасовитиот состав.

Планетарните научници со години се подготвуваат за увид во атмосферата што се очекуваше да ја даде JWST.

Со првата детална анализа на атмосферата на егзопланетата, се чини дека вселенскиот телескоп е подготвен да испорача.