Телескопот Џејмс Веб испрати неверојатни фотографии од Јупитер

Сподели со своите пријатели

Научниците објавија нови снимки од Јупитер – најголемата планета во Сончевиот систем.

Loading...

Сликите направени од вселенскиот телескоп Џејмс Веб во јули покажуваат невидени погледи на северната и јужната светлина на Јупитер и вртливата поларна маглина.

Тие ќе им дадат на научниците уште повеќе информации за внатрешниот живот на Јупитер, според блогот на НАСА.

Се издвојува Големата црвена дамка на Јупитер – бура доволно голема за да ја зафати Земјата, заедно со безброј помали бури.

Една широкоаголна фотографија на која се прикажани бледи прстени околу планетата, како и две мали месечини на светкава позадина на галаксии, е особено драматична.

 

 

Loading...

На оддалеченост од 1,6 милиони километри

„Никогаш не сме го виделе Јупитер ваков. Сè е сосема неверојатно“, вели Имке де Патер – планетарен астроном од Универзитетот во Калифорнија, Беркли.

Инфрацрвените снимки биле вештачки обоени во сина, бела, зелена, жолта и портокалова боја за да се истакнат карактеристиките, според американско-францускиот истражувачки тим.

Телескопот Џејмс Веб, во сопственост на НАСА и Европската вселенска агенција, вреди 10 милијарди долари и е наследник на телескопот Хабл.

Беше лансиран на крајот на минатата година и од летото го набљудува космосот во инфрацрвениот спектар.

Опсерваторијата е оддалечена 1,6 милиони километри од Земјата.