Што е TikTok и како да го искористите овој почетен залет?

Сподели со своите пријатели

Пред неколку години, во студентската соба на младиот Јанг Марк се создаде социјална мрежа за која никој од неговите колеги студенти не знаел во тоа време.

Денес, тоа е Фејсбук кој има најпопуларни апликации за допишување и објавување содржина, што ја користат милиони луѓе ширум светот.

Loading...

Отсега Фејсбук достапен и во Dark Mode

Прашањето што многу аналитичари го поставуваат денес е: дали TikTok ќе ја има истата судбина?

Многумина беа изненадени од фактот што оваа видео-апликација ја користат сè повеќе корисници и дека се заканува дека полека ќе премине од својата почетна, младешка целна публика кон постари и посериозни.

Ако сте во маркетинг или нови медиуми, императив е да се запознаете со неговата функционалност и всушност да разберете зошто тоа може да го промени начинот на кој работите.

На аукција компјутер стар 44 години: И ден денес работи перфектно!

Што е TikTok?

„Видео апликација“ не е приближно објаснување за оваа услуга.

Слично како Винс на Твитер, кој не е во функција, TikTok е платформа која можете да ја користите за снимање, уредување и објавување на видео содржини помеѓу 3 и 60 секунди.

Loading...

Најчесто, овие содржини траат околу 15 секунди, бидејќи како такви тие можат полесно да се споделуваат на други мрежи (како Instagram).

Важно е да се нагласи дека станува збор за самостојна апликација, која не зависи од поседување друга апликација.

ПРЕСВРТ: Google бара да се врати на Huawei телефоните?

Покрај тоа, TikTok е богата со возбудливи карактеристики кои ви овозможуваат да го забрзате или забавите видео клипот, да ги намалите боите во видео, да додавате музика и многу повеќе.

Како се користи?

Кога ќе ја инсталирате TikTok, ќе сфатите дека оваа апликација не ви нуди многу различна функционалност од сите други.

Она што е специфично за тоа е трендот што го започна и типот на содржини што корисниците започнаа да ги објавуваат. Ќе забележите дека скоро секое видео е создадено аматерски, дека има доза на младост, добро расположение, песна, гламур и она што е клучно што денес им недостасува на многу други социјални мрежи – чувство за природност.

Зависноста од мобилни телефони ја менува структурата на мозокот

Всушност, корисниците на TikTok постојано се обидуваат да се претстават во најчистото и најотворено светло.

Кој е сè таму?

Loading...

Многу. Слично на YouTube, ви е дозволено да имате профил и да гледате содржина објавена од луѓе ширум светот, но не мора да објавувате материјал.

Голем број луѓе го користат TikTok само за забава и скратување на времето. Од друга страна, оние што снимаат содржини ја користат за да споделат нешто интересно или хумористично со своите пријатели.

Со други зборови, не очекувајте нови информации или да бидете едуцирани. Очекувајте чиста забава.

Руски експеримент кој леди крв во вените: Ги замолиле тинејџерите 8 часа да бидат без мобилен и интернет

Како TikTok ја менува културата?

Loading...

Без разлика дали веќе ја користите оваа апликација или не, тоа во голема мера го обликува светот околу вас и начините на кои младите ја перцепираат културата во која се наоѓаат.

На пример, некои песни ја стекнаа својата глобална популарност само затоа што голем број на корисници ги користат како саундтрак за нивните видеа.

Музиката не е единствената сфера на влијание на оваа апликација. TikTok исто така влијае на модните трендови, идеи за маскенбали и тековните хаштагови што се користат на глобално ниво.

Топ 5 заблуди за полнењето и батеријата на мобилниот телефон

Иако овие примери може да изгледаат доволно мали за да влијаат на светот, овие се „мали чекори“ што можат да предизвикаат лавина.

Loading...

Ако сè уште не сте убедени, доволно е да проверите некои од најпознатите и најгледани емисии во Америка, како што е „Saturday Night With Jimmy Felon“. Скоро секој гостин што влегува го користи TikTok, па дури вклучен е и сегмент за да гледа клипови од оваа социјална мрежа во неговата емисија.

Размислете повторно дали сакате последни да влезете во овој свет.

Над 1.000 апликации ви ги крадат податоците без да знаете, но постои решение

Научете техники за рекламирање

Иако можеби сега сте убедени дека треба да започнете да поставувате реклами и на оваа платформа, не влегувајте во бизнисот освен ако не знаете како да ја прилагодите нејзината содржина.

Loading...

Ако не сте инвестирале некое време во едукација и учење нови техники и мониторинг на содржината, ризикувате да изгубите време и пари.

Не сметајте на кратки курсеви од неколку месеци што само ќе ја изгребат површината, туку ќе посветат барем една година на обука со помош на професионалци со релевантно практично искуство.

Британија вложува 1,6 милијарди долари во суперкомпјутер

Запишете се на обука за интернет маркетинг и TikTok ќе биде само една од вашите главни станици.


Loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *